Linkuri accesibilitate

Bulgaria: fostul partid de guvernământ GERB pierde alegerile (rezultate parțiale)


Alegeri parlamentare în Bulgaria, unde s-au utilizat și mașini de votare, în secțiile mai aglomerate, 11 iulie 2021.

În Bulgaria au avut loc duminică, 11 iulie, noi alegeri generale repetate, după cele din aprilie, încheiate cu un rezultat neconcludent.

Fostul premier GERB, Boyko Borisov și vedeta de televiziune Slavi Trifonov.
Fostul premier GERB, Boyko Borisov și vedeta de televiziune Slavi Trifonov.

Noul partid anti-sistem „Există un astfel de popor” (ITN) al vedetei de televiziune Slavi Trifonov a câștigat scrutinul, în fața partidului GERB al fostului prim-ministru Boyko Borisov, cu 26 la sută din voturi, față de 24,2 pentru GERB.

Partidul Socialist Bulgar (BSP) a obținut aproape 14%, în timp ce gruparea liberală, pro-occidentală, Bulgaria Democrată a obținut 13,1%.

Mișcarea pentru drepturi și libertăți (DPS), susținută în mare parte de etnicii turci, a obținut 5,8%, în timp ce „Stand Up! Ieși!” - o nouă alianță de centru-stânga lansată de fostul Ombudsman, Maya Manolova – a obținut la 5,5%.

Aproximativ 6,7 milioane de persoane erau eligibile să voteze pentru membrii parlamentului cu 240 de locuri. Potrivit primelor estimări, noul partid anti-sistem va avea 64 de mandate în viitorul parlament, urmat de GERB cu 61.

Analiștii au speculat că ITN, partidul lui Trifonov - care în aprilie s-a eschivat de la formarea unui guvern - ar putea încerca acum să intre într-o coaliție cu alianța liberală Bulgaria Democrată și cu Stand Up! Ieși!

Cu toate acestea, este posibil ca cele trei partide să nu obțină majoritatea necesară pentru a forma un guvern și ar putea fi forțate să caute sprijin din partea unor membri ai Partidului Socialist sau ai Mișcării pentru Drepturi și Libertate a etnicilor turci.

Alegerile parlamentare au avut loc la doar trei luni după un vot anterior, neconcludent.

Noi acuzații de utilizare abuzivă a fondurilor guvernamentale de către administrațiile conduse de GERB al lui Borisov, ieșite la iveală în timpul actualei guvernări interimare au subminat sprijinul pentru partid în perioada premergătoare votului.

În total, 23 de partide și coaliții s-au luptat pentru locuri în parlament.

Bulgaria este cea mai săracă națiune a Uniunii Europene și percepută ca una dintre cele mai corupte. Campania a făcut puțin pentru a atenua această percepție.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG