Linkuri accesibilitate

Bulgaria: amplu protest antiguvernamental, după introducerea situației epidemice de urgență


Protest la Sofia, 14 mai 2020
Protest la Sofia, 14 mai 2020

Guvernanții au fost surprinși de amploarea neașteptat de mare a unui protest care a blocat practic centrul Sofiei. De la câteva sute la prânz numărul participanților a crescut la câteva mii în cursul după amiezii.

Proteste antiguvernamentale la Sofia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00



S-a scandat „Demisie” și „Hoților” în Piața parlamentului, în fața Ministerului de Finanțe, a Ministerului Sănătății și a Guvernului.

Protestul a continuat peste trei ore. Organizator este micul partid „Renaștere” care a obținut în ultimele alegeri peste 1% din voturi. Liderii acestuia, foști membri ai partidului ultranaționalist „Ataka”, au făcut declarații pro-rusești. La acțiunea de azi însă au participat mulți simpatizanți ai altor partide de opoziție. Poliția a operat arestări.


Prin amendamente la Legea Sănătății guvernul a înlocuit, în baza propunerii Inspectorului sanitar principal, starea de urgență cu situația epidemică de urgență. Sunt menținute cea mai mare parte din măsurile antiepidemice. Vor fi carantinate în continuare persoanele care vin din alte țări.

Sancțiunile pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice vor fi aplicate încă cel puțin două luni – amenzi între echivalentul a 153 și 511 euro la prima infracțiune și de la 511 până la 1.023 euro – la cea de a doua. Rămâne și amenda de 2.556 de euro pentru nerespectarea carantinei.

Până la data de 30 iunie va continua plata din buget a 60% din salariile și asigurările angajaților în companii care și-au încetat activitatea pe durata epidemiei, cu condiția ca patronii vor plăti restul de 40%. Au fost prelungite cu încă două luni și măsurile în sprijinul datornicilor băncilor.


Ministrul Sănătăţii va putea interzice pe o perioadă de două luni exportul unor medicamente.

În vederea stimulării turismului vor fi emise vouchere pentru medicii și polițiștii care participă la combaterea epidemiei. Vor fi subvenționate cu 35 de euro pentru un loc zboruri charter cu turiști străini efectuate de companii bulgare.

Anul școlar se va încheia online, iar examenele de verificare după clasa a 4-a și a 10-a vor fi amânate pentru începutul viitorului an școlar.

Adoptarea acestor prevederi a avut loc pe fundalul unor dispute și acuzații reciproce între guvernanți și opoziție.


Menținerea unor măsuri antiepidemice contravine constituției, consideră deputații socialiști. La cererea opoziției a fost constituită o comisie cu sarcina verificării cheltuielilor făcute în contextul epidemiei și crizei economice.

Președintele Rumen Radev a semnat amendamentele la Legea sănătății, dar a cerut Curții Constituționale să verifice constituționalitatea textelor care, în opinia sa, afectează drepturi de bază ale cetățenilor și contravin unor regulamente europene și sentințe ale Curții Europene pentru Drepturile Omului.

XS
SM
MD
LG