Linkuri accesibilitate

Războiul informațional, geopolitica și COVID-19


Președintele Aleksandar Vucic (fără mască) îi salută pe experții chinezi care au adus ajutoare medicale la Belgrad, 21 martie 2020
Președintele Aleksandar Vucic (fără mască) îi salută pe experții chinezi care au adus ajutoare medicale la Belgrad, 21 martie 2020

Săptămâna aceasta, Serviciul de Acțiune Externă al UE a publicat un nou raport despre dezinformarea legată de Covid-19. Potrivit raportului, Rusia, prin instituții precum Sputnik sau RT, promovează ideea că Uniunea Europeană e în proces de dezintegrare, iar țările membre au abandonat orice pretenție de solidaritate. China, la rândul său, trimite ajutoare umanitare pe care le exploatează apoi la maxim pentru a se prezenta drept salvatoarea tuturor pe timp de criză.

La Belgrad
La Belgrad

Un exemplu este Serbia, țară care e în proces de negociere privind aderarea la UE și care va primi 93 de milioane de euro de la UE pentru combaterea pandemiei și a consecințelor sale economice. Guvernul de la Belgrad însă și-a îndreptat toată gratitudinea către China, care a trimis ajutoare umanitare și echipament medical. Un tabloid apropiat președintelui Vucic chiar a plasat panouri publicitare cu mesajul „Mulțumim, frate Xi!”, în timp de însuși Vucic a spus că solidaritatea europeană e o „poveste pentru copii”.

Fostul ministru de externe suedez Carl Bildt a criticat Serbia pentru standarde duble față de ajutorul european și cel chinez. În replică, prim-ministrul Ana Brnabic a spus că Bildt răspândește fake news-uri motivate politic.

Carl Bildt
Carl Bildt

Diplomatul suedez a mai comparat Serbia cu Ungaria, unde Viktor Orban s-a orientat către Moscova și Beijing după ce Bruxelles-ul i-a criticat derapajele anti-democratice. Potrivit lui Bildt, Ungaria joacă adesea rolul de avocat al Chinei și a blocat în cadrul UE mai multe rezoluții care criticau guvernul de la Beijing.

Carl Bildt crede că UE oferă mulți bani și sprijin, dar nu exploatează informațional acest ajutor îndeajuns, ceea ce le permite Rusiei și Chinei să-și impună propriile narațiuni.

Griji similare sunt împărtășite și de Alianța Nord-Atlantică. Înaintea unei teleconferințe NATO, joi, ministrul german de externe Heiko Maas a spus că UE și NATO trebuie să colaboreze pentru a contracara dezinformarea și propaganda ocazionată de pandemia de coronavirus.


El a fost secundat de ministrul de externe al Canadei, Francois-Philippe Champagne, care s-a arătat și el îngrijorat de cei care „folosesc dezinformarea ca un instrument pentru a-și extinde influența pe timp de criză”.

Dezavantajul UE și NATO e că sunt organizații internaționale și deciziile importante trebuie luate de comun acord, iar până statele membre ajung la un consens și măsurile de solidaritate sunt puse în practică, actori individuali precum Rusia sau China au timp să influențeze opinia publică în direcția în care le convine.

XS
SM
MD
LG