Linkuri accesibilitate

SUA: mariajul dintre politic și lumea de afaceri în comabaterea Covid-19


Președintele american Donald Trump și ginerele său Jared Kushner (foto arhivă)
Președintele american Donald Trump și ginerele său Jared Kushner (foto arhivă)

Relatări de presa arată că la Casa Alba, ginerele președintelui Trump, Jared Kushner joacă un rol din ce în ce mai important în efortul de combatere a pandemiei, coronavirus.

Corespondență de la Washington - Jared Kushner
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct

Rolul lui Jared Kushner în combaterea pandemiei vizează câteva aspecte: antrenarea sectorului privat în producția de echipamente medicale, extinderea testării și distribuirea testelor și echipamentelor, acolo unde este nevoie de ele. Grupul său de lucru, care funcționează ca un efort al sectorului privat, paralel cu cel guvernamental condus de vicepreședintele Mike Pence a obținut câteva succese notabile, în direcțiile menționate, dar și îngrijorează anumite organizații de stat, implicate în efort.

Kushner se bazează pe experți pe care-i cunoaște bine, inclusiv fostul său coleg de cameră de la universitate, bancherul Adam Boehler si Brad Smith, șeful Centrului pentru Inovații în Domeniul Medical, dar aceste nume sonore și personalități puternice au tendința de a evita barierele birocratice, beneficiind și de accesul lui Kushner la președintele Trump.

Ei profită și de relațiile lor cu sectorul privat, în care liniile de comunicații sunt mai directe și eficiente.

Critici ai acestui aranjament spun că există și riscul unor conflicte de interese, chiar dacă sprijinul oferit acum este gratuit. Oficialitățile din administrație arată că au fost luate măsuri de precauție, în chestiuni de etica.

Cei care lucrează cu Kushner au semnat acorduri prin care-și oferă serviciile voluntar și orice achiziții pentru proiecte sunt efectuate doar de către angajați ai guvernului federal. Ceea ce nu împiedică organizații care veghează la responsabilizarea guvernului să acuze operațiunea de lipsă de transparență.

Intervenția lui Kushner a fost generată de nemulțumirea președintelui Trump în legătură cu insuficiența testelor, în săptămânile de după izbucnirea epidemiei. Și pe masură ce Trump s-a convins că această criză este foarte serioasă, el a investit mai multă încredere în operațiunea ginerelui sau. Analiști spun că Jared Kushner a avut un efect stabilizator asupra acțiunilor Casei Albe care au lăsat de dorit la început.

XS
SM
MD
LG