Italia este țara europeană cea mai lovită, în acest moment, de pandemia de coronavirus dar peste o lună de restricții ferme de mișcare, încep să dea rezultate: s-a redus viteza de răspândire a virusului.
În Italia sunt aproximativ două sute de mii de cetăţeni din Republicii Moldova. Mulţi vor să se întoarcă acasă, dar nu este și cazul lui Oleg Josanu care de douăzeci de ani munceste în această tară. In trecut a fost operator social la Serviciul Migraţie si Azil Politic a primăriilor din Veneţia și Padova. Actualmente lucrează pentru Comisia Naţională pentru recunoasterea dreptului la protecţie internatională si azil politic a Prefecturilor din Vicenza, Verona și Treviso.
Europa Liberă: L-am auzit pe șeful guvernului italian care compara pandemia care a îngenuncheat Italia cu un tsunami care asemenea unui război lasă economia în ruine și oamenii cu traumatisme. Printre cei traumatizați sunt și cetățeni ai Republicii Moldova, în Italia fiind cea mai numeroasă diasporă. Cum se trăiește acum în Italia? Cum ați descrie atmosfera de acolo?
Oleg Josanu: „Este o situație prin care nu s-a mai trecut. Desigur a descris-o corect premierul italian. Există această frică în societate, dar oricum italienii - și de rând cu ei și noi - au calitatea aceasta de a crede în ziua de mâine, de a nu cădea jos și a fi demoralizați, adică se mențin, reacționează calm la toate astea și chiar se încurajează unul pe altul prin diferite gesturi, iese la balcoane și cântă, bat din palme, alții vin de la distanță cu diferite mesaje video pe rețelele de socializare, încearcă să se descurce. Ce facem noi aici? Noi aici suferim de rând cu italienii, adică suntem și noi prinși în acest val de criză și trebuie cumva să ne descurcăm alături de ei.”
Europa Liberă: Este adevărat că mulți cetățeni ai Republicii Moldova au devenit și cetățeni ai Italiei?
Oleg Josanu: „Da, da, mulți au devenit și pentru că emigrația de prin anii 2000, să zicem așa, aproximativ, s-a început și au fost legalizați foarte mulți, acum au acei 10 ani de reședință, care le permite să depună cerere pentru cetățenia italiană. Și subsemnatul deja am primit cetățenia.”
Europa Liberă: Dacă până nu demult se numărau moldovenii care aleg străinătatea, de când s-a răspândit coronavirus se numără cei care pot și vor să revină acasă. Este greu de făcut calculele exacte?
Oleg Josanu: „Cei care sunt peste hotare, aici, în Italia, cel puțin, cu familia, cu casă, cu masă, cum s-ar zice, nu se întorc acum, ei rămân. Vor să se întoarcă cei mai defavorizați, cei care veneau aici, în Italia, la muncă temporar, în baza pașaportului biometric sau românesc, și care o bună parte din ei lucrau chiar și la negru sau înlocuiau pe cineva temporar.”
Europa Liberă: Există multă lume care și-a pierdut jobul?
Oleg Josanu: „Da, există multă lume care și-a pierdut jobul, iar dacă, de exemplu, vorbim de așa-zisele badante, multe dintre femeile care lucrează în casele italienilor au rămas acum fără lucru sau rămân în perioada aceasta fără muncă. Și o bună parte din ele vor să se întoarcă acasă, pentru că această categorie de muncitori, odată cu pierderea postului de lucru, pierd și locul de trai, adică e foarte rău, nu mai au unde să se oprească în comparație cu cei care deja s-au stabilit în Italia și au familie, au casă. Se întorc mulți, dar nu cei care deja au ales ca loc permanent de trai Italia.”
Europa Liberă: Deci, pierderea locului de muncă este ceea ce afectează cel mai mult cetățeanul, pentru că îi pus în dilema să caute o altă slujbă sau să revină acasă, pentru că nu se știe dacă-și mai găsește repede un alt loc de muncă?
Oleg Josanu: „Așa este. Știm că Italia este una din țările Uniunii Europene care suferă cel mai mult în urma acestei pandemii și noi avem și un număr impunător de cetățeni moldoveni care sunt aici. Statisticile ne vorbesc de 140 de mii de moldoveni cu reședința în Italia, dar luând în considerare cei care au pașaport românesc sau cei cu pașaport biometric care nu s-au pus aici la reședință, cu siguranță putem vorbi de circa 200 de mii de moldoveni în Italia.
Și dilemele acestor cetățeni sunt, în primul rând, aceleași pe care le întâmpină și italienii, adică imposibilitatea de a merge la muncă, școlile și instituțiile sunt închise în perioada asta, există nesiguranța aceasta în ziua de mâine, imposibilitatea de a circula și de a ieși, de a merge – sunt niște lucruri care nu au mai fost. Și cum se descurcă oamenii? În primul rând, aici este foarte prezent statul, și nu doar cu vorbe, cum deseori se întâmplă la noi în Republica Moldova, dar îi prezent cu fapte reale care ajută și scot aceste persoane și populația din impas. De exemplu, au fost adoptate un șir de hotărâri din partea guvernului care ajută populația, aceste persoane defavorizate, inclusiv moldoveni.”
Europa Liberă: Cum la modul practic ar putea să se întoarcă cei care doresc? Totuși și acest număr ar putea să nu fie chiar atât de mic?
Oleg Josanu: „Aceste rute care se organizează sunt prea puțin, pentru că numărul doritorilor este mult mai mare. Zilele trecute am văzut în presă listele pe care a început să le întocmească ministerul, listele acestea întocmite pe lângă ambasade și consulate, era vorba de 8-9 mii de oameni, dar așa cum guvernul organizează zborurile acestea charter, eu cred că o să avem nevoie cel puțin de jumătate de an dacă nu mai mult ca să întoarcem toți doritorii, să revină acasă. Adică nu este o organizare bună a acestor rute. Dacă chiar cineva a încercat în privat să le organizeze, a pus bariere Comisia stării excepționale, a impus un șir de reguli care sunt mai greu de îndeplinit și aceasta împiedică revenirea conaționalilor acasă.”
Europa Liberă: Mult se vorbește despre această idee a autorităților care impune cetățenilor din diasporă să procure polița de asigurare medicală înainte de a ajunge acasă, chiar în avion. Cum vă uitați la această cerință a autorităților de la Chișinău?
Oleg Josanu: „Cred că este o greșeală mare pe care o face statul și guvernanții, pentru că persoanele, cum am zis, majoritatea care își doresc să revină acum sunt persoane disperate, sunt persoane care au pierdut locul de muncă, sunt persoane care poate nu au banii aceștia ca să-și plătească această poliță. S-ar fi putut de lăsat această plată a poliței poate într-un alt moment, după ce vor reveni, dar nu chiar așa strict să-i impună la urcarea în avion; să nu plătească deloc această poliță tot cred că este imposibil și ar trebui plătită, dar nu chiar în modul în care o cer guvernanții noștri. Nu este acum timpul de luat astfel de măsuri, din contra ar trebui să accelereze, să ușureze revenirea acestor migranți, dar nu să creeze aceste bariere adăugătoare la revenirea lor.”
Europa Liberă: Banii trimiși de cei aflați în străinătate au ținut pe linie de plutire Republica Moldova în aproape toți acești 30 de ani de independență, au fost de un mare ajutor pentru cei rămași acasă. Cât de mult se pot reduce aceste remitențe, ținând cont de pandemia COVID-19, care a afectat grav, în primul rând, țara în care te afli, Italia?
Oleg Josanu: „Da, remitențele, cum spuneți, au ținut pe linia de plutire statul, dar aș mai zice că au ținut și cetățenii în frâu, ca să nu se ridice împotriva fărădelegilor acestui stat. Și asta tot este important. Acum, desigur, remitențele se vor reduce, pentru că mulți se întorc acasă, iar cei rămași au și ei nevoie să se mențină o perioadă bună din economiile acumulate și cu mult mai puțini bani au să trimită acasă, pentru că nu se știe și aici ce o să fie mâine și când o să începem să lucrăm.
Ne așteaptă o perioadă destul de grea din cauza scăderii acestor remitențe.
O să urmeze o perioadă grea pentru familiile de acasă, din Republica Moldova, va fi o încercare serioasă totodată și pentru guvernanți, fiindcă s-au obișnuit și ei prea bine cu faptul că cetățeanul se descurca într-un mod sau altul singur, adică cu banii primiți de peste hotare. Și ne așteaptă o perioadă destul de grea din cauza scăderii acestor remitențe.”
Europa Liberă: Admiteți că valul de migrație se va opri, se va stopa și că chiar ar putea să aibă o întorsătură? Cei care munceau în Est și au ales să vină în Vest, acum ar putea să se inverseze situația – cei din Occident să meargă la muncă în Rusia?
Oleg Josanu: „Nu, eu personal nu cred că se va inversa, pentru că omul care a fost și a muncit în Vest nu se va duce niciodată să caute de lucru în Est.
Omul care a fost și a muncit în Vest nu se va duce niciodată să caute de lucru în Est.
Cel puțin pentru mine așa este. Federația Rusă trece și ea prin criza ei și e o criză provocată nu doar de pandemia aceasta, dar și de funcționarea instituțiilor statului care se menține din corupție și nu cred că mulți care se reîntorc din Uniunea Europeană vor să meargă încolo.”
Europa Liberă: Apropo, din observațiile din ultimii ani, se vede o diferență de mentalitate a celor rămași acasă și a celor care muncesc acolo, în străinătate?
Oleg Josanu: „Sub unele aspecte, da, există, întrucât mergând peste hotare mai vezi și alte lucruri, iar cei care rămân acasă deseori sunt și mai defavorizați și eu cred că există ceva, chiar și modul de a munci, modul de a fi, de a te comporta în societate este, dar nu sunt mari, nu sunt mari diferențele acestea. Până la urmă, nu cred că trebuie să facem mare deosebire între cei rămași și cei plecați.”
Europa Liberă: S-a creat sau nu o ruptură între cei plecați și cei rămași? Este o ruptură între cele două segmente ale societății?
Oleg Josanu: „Nu, nu cred că s-a creat această ruptură. Eu sunt de părerea că ruptura vor s-o facă ei, cei care ne guvernează, între cei rămași și cei plecați. Începând cu discursurile președintelui care-i discriminează pe cei care vor să revină acasă și în loc să-i ajute să revină, îi împiedică mai mult prin crearea diferitelor bariere, cum am zis și mai înainte, barierele acestea birocratice pentru zborurile charter.
Ruptura cred că o face și premierul când iese la televizor și își ceartă cetățenii, numindu-i iresponsabili, în loc să-i cheme la coeziune și solidaritate; ruptura o alimentează așa personaje ca dl Țîrdea, care ne împarte în populația de bază și restul. Iată cine creează această ruptură. Ruptura ei o vor ca să ne poată manipula mai ușor, învrăjbindu-ne unul contra altuia. Și eu sper foarte mult ca populația să dea dovadă de înțelepciune și să nu cadă în această plasă întinsă de cei care ne împing prin ieșirile lor zilnice în fața presei și a oamenilor pentru a ne dezinforma și a ne pune unul contra altuia.
Doresc cât mai repede să scăpăm de această pandemie și să ieșim sănătoși cu toții, iar după aceasta, desigur să ne unim și să scăpăm și de pandemia cealaltă - a corupților și a incompetenților care ne guvernează în ziua de azi.”