Linkuri accesibilitate

Bulgaria cere extrădarea din Arabia Saudită a „regelui loteriilor” Bojkov


Vasil Bojkov

Bulgaria a cerut oficial Arabiei Saudite să-l extrădeze pe milionarul Vasili Bojkov, patronul loteriilor private care este acuzat de spălare de bani, dare de mită și șantaj, relatează agenția Reuters. Ministerul justiției de la Sofia a anunțat că a trimis luni, 17 februarie, cerea însoțită de un dosar de 200 de pagini cu dovezi. Bulgaria nu are un acord de extrădare cu Arabia Saudită, unde Bojkov s-a refugiat imediat după ce a fost pus sub acuzare. La sfârșitul lunii ianuarie, procuratura bulgară informa că omul de afaceri a fost pus în arest preventiv dar duminică, televiziunea bulgară relata că ar fi fost eliberat. Se pare că care interdicție de a părăsi Arabia Saudită și i s-a luat pașaportul.

Parlamentul din Sofia a decis pe 7 februarie naționalizarea loteriilor private, ce rulează anual între 1 și 2 miliarde de leva (0,5-1 miliard de euro). Piața jocurilor de

noroc e dominată de Vasil Bojkov.

Procurorul șef Ivan Gheșev afirmă că fraudele numai din taxe neplătite de Boijkov se cifrează la 250 de milioane de euro.

Omul de afaceri se declară nevinovat, susținând că a plătit toate taxele aprobate de Comisia de stat pentru jocuri de noroc.

Comisia europeană a fost sesizată pentru naționalizarea loteriilor și confiscarea, fără o sentință judecătorească, a unei colecții de artă și artefacte istorice evaluată la 250 de milioane de euro.

XS
SM
MD
LG