Linkuri accesibilitate

Macedonia de Nord și Albania revoltate: Bulgaria nu renunță la veto


Premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovačevski, Bruxelles, 23 iunie 2022.
Premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovačevski, Bruxelles, 23 iunie 2022.

Liderii UE nu au reușit să depășească veto-ul Bulgariei cu privire la reluarea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord, ceea ce aruncă o umbră grea asupra perspectivei europene a întregii regiuni a Balacanilor de vest.

Furios, premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovačevski a declarat la Bruxelles că este „o lovitură gravă adusă credibilității Uniunii Europene.”

Speranțele că summitul de joi al liderilor din Balcanii de vest cu cei din UE ar putea duce la un compromis între Bulgaria și Macedonia de Nord s-au năruit rapede, în ciuda efortului de ultim moment al președinției franceze a Consiliului UE de a veni cu o propunere de compromis, relatează agențiile internaționale de presă.

Macedonia de Nord merge „la pachet” cu Albania, așa că reacția premierului albanez a fost încă mai dură, implicând că țara sa și întreaga regiunea sunt „ținute ostatec”.

„Bulgaria este o rușine, dar nu doar Bulgaria”, a spus Edi Rama. „Motivul este spiritul strâmb al extinderii. Spiritul său total strâmb. Bulgaria este expresia sa cea mai grăitoare. Spiritul de extindere a trecut de la o viziune comunitară, de ansamblu, la țări individuale care iau ostatec întreaga comunitate”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG