Linkuri accesibilitate

Bulgaria: O nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Borisov


Boiko Borisov
Boiko Borisov

Este cea de-a 4-a moțiune de cenzură împotriva guvernului.

Partidul Socialist va introduce în prima zi de lucru din 2020 a parlamentului o moțiune de cenzură împotrivă guvernului Boiko Borisov având ca temă calitatea aerului și criza apei în mai multe orașe. Cea mai grea este situația la Pernik – oraș din apropierea Sofiei, cu peste 100 de mii de locuitori. Protestele locuitorilor au escaladat și se vor muta în fața guvernului.

Decizia pentru depunerea moțiunii de cenzură a fost luată de Biroul executiv și de grupul parlamentar al Partidului Socialist.

Kornelia Ninova
Kornelia Ninova

Președinta partidului, Kornelia Ninova, a declarat că unul din 10 cetățeni bulgari nu are acum acces la apă potabilă. În afară de Pernik sunt amenințate alte orașe mari precum Varna, Plovdiv, Plevna, Sliven și Loveci. În urma stării deplorabile a conductelor vechi de peste 50 de ani se pierde 50% din apă.

În ultimii 10 ani a fost modernizată numai 0,5% din rețeaua națională de conducte. Cu doi ani înainte de expirarea termenului de program, gradul de absorbție a fondurilor europene destinate mediului este sub 20%. „16 milioane de euro au fost cheltuite în 2016 pentru normalizarea situației la Pernik fără niciun efect. Este vorba de un caz tipic de corupție”, a spus Ninova.

Calitatea deplorabilă a aerului în mai multe orașe, printre care Sofia și Russe, și importul de deșeuri toxice din Italia sunt alte două puncte în moțiunea de cenzură. „Bulgaria se află pe locul 3 în lume după gradul de poluare a aerului”, a spus Ninova, adăugând: „Respirăm cancer și bem otravă. Guvernul permite importul de deșeuri toxice care sunt arse în centrale termice sau îngropate”.

Ministrul dezvoltării regionale, Petia Avramova, a anunțat că prin așteptata moțiune de cenzură opoziția speculează cu frica cetățenilor. O parte din probleme, după ea, se datorează plăților restante pentru apa folosită, care depășesc la nivel național 40 de milioane de euro. A început verificarea a 8 companii care au importat deșeuri din Italia și alte țări europene. Între timp, orele în care se dă apă la Pernik și în satele din zonă au fost reduse de la 8 la 7 pe zi.

Primul ministru Borisov a respins acuzațiile opoziției declarând că criza există acolo unde organele locale sunt controlate de socialiști. Este cea de-a 4-a moțiune de cenzură împotriva guvernului. Concomitent cu ședința parlamentului vor avea loc proteste civice, au avertizat mai multe organizații neguvernamentale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG