La Sofia au loc, în cursul serii, festivitățile lansării oficiale a președinției bulgare a Uniunii Europene, găzduite de Teatrul Național (Palatul Național al Culturii) proaspăt renovat pentru această ocazie. Spre aeroport a fost construit un drum nou, capitala bulgară a fost curățată, pentru transportarea oficialilor europeni au fost închiriate mașini electrice, sugerând atașamentul Bulgariei față de protejarea mediului. Dar festivitățile au fost precedate și de proteste.
La Teatrul național „Ivan Vazov” din Sofia în cursul serii va fi inaugurată președinția bulgară a Consiliului Uniunii europene (prima jumătate a anului). Vor rosti alocuțiuni președintele Bulgariei Rumen Radev, președintele Parlamentului european Antonio Tajani, președintele Consiliului european Donald Tusk și președintele Comisiei europene Jean-Claude Juncker.
Primul ministru Boiko Borisov va anunța priorități președinției – printre care integrarea europeană a Balcanilor de vest, securitatea în zona Mării negre și combaterea migrației ilegale, piața digitală. Bulgaria va lucra pentru normalizarea relațiilor între Ancara și Bruxelles.
Calendarul președinției conține peste 300 de evenimente. Bulgaria va primi 25 000 de oaspeți și delegați. Sofia va găzdui 30 de reuniuni la nivel înalt, 10 ședințe oficiale și 12 – neformale, la nivel de miniștri.
Summitul european dedicat integrării europene a țărilor din Balcanii de vest, va avea loc în perioada 17-18 mai la Sofia.
Președinția va costa Bulgariei 70 de milioane de euro din care 23 de milioane au fost deja investite în modernizarea Palatului național al culturii unde vor avea loc principalele evenimente.
Inaugurarea oficială a președinției a fost marcată azi de o serie de proteste.
Prima acțiune a fost organizată de sindicatele polițienești care cer majorarea cu 15% a salariilor.
Membrii societății LGBT au demonstrat în sprijinul Convenției de la Istanbul a cărei ratificare a eșuat.
Câteva sute de participanți au atras protestul pensionarilor care cer majorarea pensiei minime egala acum cu 105 euro.
Cele mai mari proteste au fost cele ale ecologiștilor - în apărarea parcului național Pirin și ale antiecologiștilor care cer deschiderea parcului pentru construcția de telefericuri și instalații sportive.
Boiko Borisov a dezamorsat în ultima clipă alte două proteste – ale lucrătorilor Academiei bulgare de științe și Universității de stat prin majorarea cu 8 și 5 milioane de euro a bugetelor celor două instituții. Premierul a promis în cursul dimineții 50 de milioane euro în plus pentru salariile polițiștilor punând capăt protestelor sindicale.