Printr-o scrisoare deschisă medicii și-au exprimat nemulțumirea de activitatea Casei naționale de sănătate în perioada epidemiei.
După cum constată Uniunea medicilor Casa națională a subestimat situația, a întârziat cu peste două luni finanțarea noilor secții Covid și testarea gratuită a pacienților cu simptome ordonata de medicii de familie. Medicii au cerut demisia conducerii CNS.
Din poziția sa de arbitru de ultima instanță, premierul este chemat să aplaneze contradicțiile între Uniunea medicilor și instituția care finanțează sistemul de sănătate. Spre deosebire de alte țări europene, în Bulgaria combaterea epidemiei a fost însoțită de conflicte profesionale – între medicii de familie și infecționiștii, între infecționiștii și Statul național antiepidemic, între Asociația medicilor și Casa națională de sănătate.
Infecționiștii de pildă acuză medicii de familie că nu participă la combaterea epidemiei și de frică î-și consultă pacienții prin telefon sau nu răspund apelurilor.
Deciziile finale în privință măsurilor epidemice au fost adoptate de Borisov, dar anunțate – în primele câteva luni – de Centrul național antiepidemic iar apoi - de Ministrul Sănătății.
Uniunea Medicilor este nemulțumită de atitudinea CNS care limitează într-un mod arbitrar finanțarea secțiilor COVID și întârzie plata bonurilor salariale pentru personalul medical din prima linie. Medicii au amenințat că nu vor semna acordul național pentru finanțarea sistemului de sănătate în anul următor. Casa naționala, după ei, se comporta parcă nu există epidemie subestimând gravitatea situației. Ca urmare a abordării birocratice și a piedicilor de ordin administrativ din partea CNS aplicarea ultimelor măsuri antiepidemice a început cu mare întârziere.
Casa refuză semnarea de contracte cu spitalele mici în care au fost deschise secții anti-COVID. Întârzie testarea ordonată de medicii de familie a unor pacienți cu cel puțin două simptome COVID care urma să înceapă în urmă cu o lună. 80% din medicii și acum nu pot ordona teste PCR, radiografii la plămâni și analize de sânge gratuite.
Între timp, din informația apărută în presa a devenit cunoscut că numai 27 000 din cei 240 000 medici, asistente și alt personal medical intenționează să se vaccineze. În capitala procentul este și mai mic. În cadrul întâlnirii cu medicii, Borisov va încerca să modifice aceasta situație în favoarea unei participări mai mare a medicilor la vaccinarea ce va putea demara în ianuarie.