Președintele Asociației capitalului industrial, Vasil Velev, a cerut să fie acordate compensații financiare companiilor închise în urmă celui de al doilea lockdown. El a anunțat că din cele 1 miliard de leva promise pentru primul lockdown la firme n-au ajuns decât 173 de milioane – echivalentul a aproximativ 90 de milioane de euro. La acest capitol, Bulgaria se află ferm pe ultimul loc în cadrul Uniunii Europene.
„Aplicarea măsurii în cazul companiilor mici nici nu a început. Se pare că banii vor fi redirecționați”, a spus Velev. Într-o situație identică se află și majoritatea companiilor mijlocii care au cerut compensații pentru închiderea în perioada aprilie-mai.
În legătură cu acordarea echivalentului a 95 de milioane de euro pentru cel de al doilea lockdown, patronatul a avertizat că nu este clar încă de unde vor veni acești bani. Ideea de a fi redirecționate ajutoarele promise în aprilie companiilor mici - în medie 25 000 de euro pentru o companie, cu un volum al afacerilor în 2019 de peste 250 000 de euro - nu este acceptabilă pentru că va genera tensiuni. Programul european „Competitivitate” nu este o sursă potrivită pentru că întârzierea în acest caz va putea depăși un an. Patronatul a cerut ca banii să vină din bugetul de stat care dispune de suficiente rezerve și după majorarea inexplicabilă în perioada de criză a salariilor funcționarilor de stat cu între 20% și 40%.
Patronatul și sindicatele au cerut ca mărimea ajutorului financiar să fie stabilită în funcție de caracterul activității. Companiile care au intrat în lockdown vor trebui compensate fără întârziere pentru a-și putea acoperi cheltuielile permanente.
Sindicatele apreciază reducerea produsului intern brut în acest an la peste 8,5%, spre deosebire de guvern care vorbește de 5%.
Cele două confederații apreciază pozitiv decizia privind acordarea unui ajutor zilnic de 12 euro pentru salariații companiilor temporar închise cu condiția că au asigurările sociale și medicale plătite.
Patronatul însă atrage atenția asupra faptului că statul va compensa numai 50% din veniturile salariaților din sectorul privat, în timp ce funcționarii de stat vor primi majorări salariale. În celelalte țări din UE, compensațiile sunt între 60% și 90% din venitul normal. Bruxellesul a permis să fie compensate până la 90% din cheltuielile companiilor mici. În Bulgaria nu există un consens politic în aceasta privință.