Pentru prima dată în ultimii ani Bulgaria a primit un raport de țară mai bun decât cel al României. UE va sista parțial monitorizarea în trei din șase sectoare, printre care „Combaterea crimei organizate”, cu perspectivă de a renunța integral peste un an dacă tendința pozitivă se va menține.
Primul ministru Boiko Borisov a definit decizia drept o recunoaștere a eforturilor guvernului care urmează succesul președinției bulgare a Consiliului UE.
Partenerii la guvernare ai centriștilor din GHERB – naționaliștii din „Blocul patriotic”, au cerut însă renunțarea imediată la mecanismul de control și verificare.
Ministrul Justiției, Țețka Țaceva, a declarat că raportul de țară recunoaște progresele Bulgariei în ultimul an.
Raportul pozitiv a provocat reacții critice atât din partea opoziției socialiste căt și din cea a dreptei tradiționale.
Socialiștii au atras atenția asupră concluziei, conținută în raport, despre deteriorarea situației cu libertatea presei. Lipsesc sentințe pentru corupție la nivel înalt. Comisia Europeană a uitat se pare de criticile la adresa Procuraturii bulgare, care a încercat printr-o serie de acțiuni împotriva a unor oligarhi să-și compenseze pasivitatea cronică în combaterea corupției. Printre cei anchetați însă se află și ziariști de investigații, ceea ce a generat proteste din partea opoziției.
Ziarul „Dnevnik”, exponent al opoziției de dreapta, constată că cel mai răsunător caz de corupție la nivel înalt rămâne cel al directorului Agenției pentru bulgarii de pretutindeni, Petar Haralampiev. pentru luarea de mită în valoare de 5 000 de euro.
Referindu-se la raportul dedicat României, „Dnevnik” trage concluzia că Uniunea Europeană pregătește punerea acestei țări într-un grup cu Polonia și Ungaria.
Liderul dreptei, ex-ministrul justiției Hristo Ivanov a declarat că raportul dedicat justiției bulgare pune în evidența oboseală Comisiei Europene de a lupta pentru reformarea acesteia. Atitudinea personală a lui Jean-Claude Juncker fața de corupția la sud de Dunăre a devenit în cursul anilor tot mai tolerantă și superficială. De la o problema a Uniunii, supremația legii în Bulgaria s-a transformat într-o problemă locală care nu prezintă interes atîta timp cît țara este ținută departe de spațiul Schengen și de zona euro.
În Bulgaria interesul pentru noul raport de țară este scăzut. Efectul asupră politicii guvernului Borisov care consideră mecanismul de monitorizare o discriminare, va fi unul nesemnificativ, avertizează cotidianul „Sega”.