Linkuri accesibilitate

Bulgaria apelează la Rusia pentru întreținerea MiG-urilor


Un avion Mig-29, la baza militară Graf Ignatievo
Un avion Mig-29, la baza militară Graf Ignatievo

Experți afirmă că Sofia ar putea avea probleme cu partenerii din NATO, din cauza relațiilor cu companii din industria rusă de apărare, aflate pe lista de sancțiuni.

Bulgaria va plăti Rusiei peste 40 de milioane de euro pentru întreținerea avioanelor sale MiG-29. Decizia ministrului apărării, Krasimir Karakacianov, a fost criticată de președintele Rumen Radev, de opoziția de dreapta și de experți militari.

Pe site-ul ministerului apărării a fost publicat textul acordului cadru pentru întreținerea, de către concernul MiG, în următorii 4 ani, a celor 15 avioane bulgare de vânătoare de tipul MiG-29. Tratativele cu rușii s-au încheiat pe data de 16 februarie. Procesul a fost întrerupt câteva săptămâni, în decembrie, după ce compania ucraineană „Ucrainmaș” a depus o contestație, respinsă la scurt timp de Comisia de stat pentru protecția concurenței.

Procedura de semnare a acordului a fost inițiată printr-o decizie a ministrului Karakacianov din 6 martie. Ea poate fi atacată în justiție în termen de 10 zile.

Ministrul și-a motivat decizia prin faptul că concernul MiG nu a emis licențe unei companii străine pentru producerea și livrarea de piese de schimb și pentru întreținerea avioanelor de acest tip. Compania ucraineană însă afirmă că dispune de toate licențele necesare.

Președintele Rumen Radev, fost comandant al aviației militare, s-a pronunțat în favoarea înlocuirii MiG-urilor sovietice cu avioane care corespund standardelor NATO. Guvernul Borisov însă a respins recomandarea guvernului interimar numit de Radev privind achiziționarea de avioane suedeze Gripen și a ordonat reluarea procedurii.

Experți militari au declarat pentru agenția Frognews că alegerea concernului rus s-a făcut într-un mod arbitrar de către actuala conducere a Ministerului apărării. Aceasta explică și procedura specială folosită, care exclude alți concurenți, de pilda, din Ucraina sau Polonia.

Experții consideră că Bulgaria va putea avea probleme cu partenerii din NATO după ce a intrat, de fapt, în relații active cu companii din industria rusă de apărare, menționate în Legea specială americană pentru impunerea de sancțiuni – Legea 115-44.

Lideri ai opoziției de centru dreaptă consideră că ministrul Karakacianov – președinte al partidului naționalist VMRO, a ignorat faptul că Alianța Nord-Atlantică figurează printre potențialii inamici în doctrina militară a Rusiei.

XS
SM
MD
LG