Linkuri accesibilitate

Propaganda Rusiei și Bulgaria


„Wall Street Journal” analizează eforturile Moscovei de a influența scena politică bulgară.

Într-un articol apărut în prestigioasa publicație „Wall Street Journal” sub titlu „Informațiile false și alegerile în Bulgaria” sunt analizate eforturile Moscovei de a influența situația pe scena politică bulgară.

Cinci politicieni bulgari, printre care ex-președintele Rosen Plevneliev, au vorbit despre „un document elaborat de experți ruși în scopul de a trasa drumul spre victoria candidaților proruși” în ultimele două alegeri ce au avut loc în Bulgaria. Autorii documentului destinat Partidului socialist, fost comunist, recomanda lansarea în rețelele sociale și în medii unui val masiv de informații și prognoze sociologice false.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct

Sursele citate de autorii articolului afirmă că la elaborarea recomandărilor a jucat un important rol Leonid Reșetnikov - fost agent al serviciului rus de informații externe, până nu de mult - director al Institutului rus de studii strategice. O copie a acestui document a ajuns la Agenția bulgară de securitate națională (DANS).

Printre direcțiile dezinformării ruse din ultimii ani se află, de exemplu, calificarea drept nazistă a actualei conduceri ucrainene și intențiile inexistente ale Kievului de a lansa un atac militar asupră Rusiei.

Politicienii bulgari descriu cu lux de amănunte recomandările Moscovei pentru lustruirea imaginii candidaților proruși. Se recomandă lansarea de inițiative pentru ridicarea sancțiunilor europene împotrivă Rusiei, opinii critice la adresa Alianței nord-atlantice și Uniunii Europene, aprecieri pozitive la adresa Brexit-ului și prognoze despre destrămarea Uniunii Europene.

Drept rezultat al aplicării recomandărilor, numărul publicațiilor pe aceste teme a crescut de la aproximativ 50 la 400 pe zi în ultimele două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale și cele parlamentare.

Ex-președintele Rosen Plevneliev și-a exprimat neliniștea față de activizarea Rusiei în toată Europa de est. După el, Moscova încearcă să-și restabilească pozițiile pierdute în urmă cu 30 de ani.

Tezele propagandei Cremlinului sunt împărtășite de mai multe partide bulgare printre care PSB, „Ataka” și „Volia” (Voința) al omului de afaceri Mareșki, avertizează într-un interviu pentru Nova TV ex-premierul Ivan Kostov. Însăși GHERB al lui Borisov duce o politică de confruntare minimă cu Rusia. Formațiunile net antiruse - este vorba în primul rând de Blocul reformator - au devenit obiectul unor atacuri mediatice și nu au intrat în noul Parlament.

„Bulgarul de rând a ales de mult Europa. El își trimite copii la studii și pleacă la lucru nu în Rusia ci în țările europene, preferă muzică și filme americane și europene. Din cauza situației economice critice în care se află, Rusia poate deveni și mai agresivă,” avertizează ex-premierul Kostov.

Previous Next

XS
SM
MD
LG