Linkuri accesibilitate

Bulgaria se pregătește de noi alegeri generale, probabil în iulie


Boiko Borisov, GERB, premierul demisionar al Bulgariei (foto arhivă).
Boiko Borisov, GERB, premierul demisionar al Bulgariei (foto arhivă).

După alegeri generale neconcludente pe 4 aprilie, Bulgaria va merge din nou la urne în iulie. Sâmbătă, socialiştii au devenit al treilea partid parlamentar care a refuzat să formeze un guvern.

Socialiştii, care şi-au pierdut aproape jumătate din mandate la alegerile din 4 aprilie, au spus că le-ar fi imposibil să creeze o majoritate funcțională într-un parlament atât de fragmentat.

Decizia socialiştilor vine după ce atât partidul de centru-dreapta GERB al premierului demisionar Boiko Borisov, cât şi noul partid anti-sistem 'Există un Astfel de Popor' (ITN), condus de cântăreţul şi moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov, au renunţat la încercările de a forma un guvern.

Președintele Rumen Radev este pus acum în situația de a dizolva parlamentul și de a numi un guvern interimar. Este de așteptat ca noile alegeri generale să fie programate pe 11 iulie. În aceeași zi, în R. Moldova vor avea loc alegeri generale anticipate.

În acest moment, Bulgaria – cea mai săracă țară din UE – nu-și poate permite o criză politică prelungită, dacă nu vrea să riște șansele unei relansări economice post-Covid cu ajutorul planul european de redresare de 750 de miliarde de euro.

Protestele ample anti-corupție de anul trecut au adus în prim-plan mai multe partide anti-sistem, începând cu „Există un Astfel de Popor” (ITN) care însă nu au reușit să formeze un bloc sau alianțe cu partidele tradiționale, GERB sau Partidul Socialist.

XS
SM
MD
LG