Linkuri accesibilitate

Bulgaria se pregătește pentru aderarea la zona euro


Guvernul bulgar a aprobat un plan de acțiune pentru aderarea la zona euro.

Planul prevede întărirea controlului în sectorul bancar inclusiv cu participarea Băncii centrale europene. Vor fi adoptate amendamente la legislația bancară în conformitate cu regulile zonei euro. Până la finele anului vor fi înasprite condițiile pentru contractarea de credite. Va fi întărit controlul asupră societăților de asigurare și fondurilor private de pensii.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Printre angajamentele asumate se află îmbunătățirea cadrului legal pentru funcționarea societăților financiare și băncilor, înasprirea luptei contra spălării banilor, întărirea independenței Băncii centrale, modernizarea sistemelor de conducere în sectorul de stat.

Planul prevede aderarea concomitentă a Bulgariei la mecanismul ERM-2, anticamera zonei euro, și la Uniunea bancară.

Comisia Europeană va monitoriza în continuare reforma în justiție, combaterea corupției, funcționarea instituțiilor și a sectorului financiar.

Cererea Bulgariei a fost depusă de ministrul finanțelor Vladislav Goranov pe data de 29 iunie și prevede aderarea la ERM-2 și la Uniunea bancară până în iulie 2019. Bulgaria a obținut sprijinul politic din partea țărilor membre ale zonei.

Experți financiari consideră că acceptarea de către guvernul Borisov a efectuării unor teste stress în sistemul bancar este o dovadă a încrederii că rezultatul va fi unul pozitiv.

„Angajamentele asumate reprezintă o veste bună pentru stabilitatea băncilor noastre”, a declarat ex-ministrul de finanțe Daniela Bobeva. „Țara însă nu a obținut acordul partenerilor. Condițiile sunt grele și rezultatul final nu este de loc sigur. Rămâne problema corupției pentru care nu există criterii clare. Oricând partenerii europeni vor putea spune că nu am obținut rezultatul dorit”, a spus Bobeva, avertizând că vor putea apare criterii noi ca în cazul zonei Schengen.

Alți experți avertizează că guvernul Borisov și-a asumat riscuri mari pentru că a acceptat proceduri neclare pentru verificarea, de către Banca europeană, a sistemului bancar. Cele mai mari riscuri însă vin din zona euro care se află acum în fața unor reforme radicale.

XS
SM
MD
LG