Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Între o coaliție imposibilă și alegeri anticipate


Comisia electorală centrală a anunțat rezultatele finale și repartizarea celor 240 de locuri în noul parlament bulgar.

La scrutinul din 4 aprilie au participat 3 334 000 de alegători din care 790 000 și-au exercitat dreptul cu mașină de vot. Buletinele nule sunt 2,6%.

Bulgaria: Între o coaliție imposibilă și alegeri anticipate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00

GERB a obținut 75 din cele 240 de mandate, noul partid „Există un astfel de popor” – 51, socialiștii – 43, MDL – 30, Bulgaria democrată – 27 și coaliția „Ridică te! Criminalii afară” – 14. Partidele care au apărut în urmă protestelor din vara trecută au împreună 92 de mandate – cu 29 mai puțin de majoritatea necesara formării guvernului.

Primele disensiuni au apărut în coaliția eterogenă „Ridică te! Criminalii afară!” după ce unul din liderii a avertizat că protestatarii vor avea nevoie de voturile socialiștilor dacă doresc să evite alegerile anticipate. Alți lideri au declarat că premierul Borisov a plasat în partidele protestului grupuri de agenți ai săi care vor lucra împotrivă schimbării modelului autoritar.

Grupul de deputați socialiști va putea fi scindat la baza cererii pentru demisia președintei partidului Kornelia Ninova lansată de căteva organizații regionale în urmă rezultatului electoral surprinzător de slab.

MDL – partidul etnicilor turci și al musulmanilor, a anunțat că ar putea vota un eventual guvern al partidelor protestelor chiar dacă ele au respins colaborarea. Liderul Mișcării Mustafa Karadaiă a subliniat că este exlus un guvern condus de GERB sau de PSB care au pierdut sprijinul alegătorilor.

După ce a renunțat la mandatul de deputat, subliniind prin aceasta că nu are nevoie de imunitate parlamentară, Boiko Borisov a declarat că cel mai probabil noile formațiuni nu vor reuși să formeze un guvern. GERB va propune un guvern minoritar condus de un nou prim-ministru.

Boiko Borisov și Slavi Trifonov
Boiko Borisov și Slavi Trifonov

Borisov a adresat un apel lui Slavi Trifonov, președintele partidului aflat pe locul doi cu 51 de deputați, să nu dezerteze ci să se grăbească cu formarea guvernului său. Liderul GERB a promis, nu fără ironie show-manului să-i împromute deputați pentru a garanta stabilitatea politică. Nu este exlus ca fiind în opoziție GERB va sprijini un guvern propus de Trifonov.

Viceprim-ministrul Tomislav Doncev a avertizat că guvernul actual va lăsa în sarcina viitorului cabinet depunerea la Bruxelles a Planului național de redresare, prin care Bulgaria așteaptă să primească peste 12 miliarde euro, chiar dacă termenul limită expiră în finele lunii.

Președintele Rumen Radev a declarat că viitorul guvern va trebui să muncească serios pentru a restabili statalitatea în urmă guvernării lui Borisov.

Previous Next

XS
SM
MD
LG