Linkuri accesibilitate

Bulgarii fac presiuni asupra guvernului interimar pentru independența față de gazul rusesc


Protest la Sofia pentru renunțarea la gazul rusesc
Protest la Sofia pentru renunțarea la gazul rusesc

Sute de persoane au luat parte pe 10 august la cel de-al doilea protest prin care se cere Bulgariei să continue calea spre independența față de Rusia în domeniul gazelor naturale.

Protestatarii s-au adunat în fața clădirii prezidențiale din Sofia și au declarat că doresc ca guvernul interimar să renunțe la gazul rusesc și să mențină politicile fostului guvern pro-occidental. Pe un banner se putea citi: „Refuzăm să fim dependenți de Gazprom și să finanțăm războiul scandalos al lui Putin!"

Atanas Șarkov, unul dintre organizatorii protestului, a insistat că Gazprom trebuie să înceteze să mai fie singurul furnizor de gaz al Bulgariei. De asemenea, Șarkov i-a cerut președintelui Rumen Radev, care a numit guvernul interimar, să garanteze că deciziile anterioare nu vor fi revizuite. Guvernul interimar a depus jurământul la 2 august și va conduce țara până la alegerile anticipate programate pentru 2 octombrie.

Precedentul guvern de coaliție al premierului pro-occidental Kiril Petkov s-a prăbușit la sfârșitul lunii iunie, în parte din cauza poziției sale dure față de invazia Rusiei în Ucraina și după ce Petkov a refuzat să plătească Gazprom în ruble, ceea ce a determinat Rusia să oprească exporturile directe de gaze către Bulgaria.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG