Linkuri accesibilitate

Bulgarii le donează generatoare portabile ucrainenilor fără electricitate


Volunteers load up generators that were purchased thanks to Peykov's fund-raising campaign in Bulgaria.
Volunteers load up generators that were purchased thanks to Peykov's fund-raising campaign in Bulgaria.

Când Manol Peikov a auzit că bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina au lăsat milioane de oameni fără energie electrică, bulgarul a organizat o campanie de crowdfunding pentru a cumpăra peste 100 de generatoare pentru zonele afectate din Ucraina.

Peste 100 de generatoare electrice portabile vor fi trimise în curând din Bulgaria în Ucraina, unde armata rusă a atacat infrastructura energetică, lăsând milioane de oameni fără curent electric sau confruntându-se zi de zi cu întreruperi.

Banii pentru cumpărarea generatoarelor au provenit dintr-o campanie de crowdsourcing organizată de Manol Peikov, editor, traducător și fost parlamentar din partea Bulgariei Democrate, o alianță de partide politice de stânga.

În doar opt zile, peste 2 000 de persoane au donat peste 500.000 de levi bulgari (circa 260 de mii de euro), o sumă uriașă în cea mai săracă țară din UE, unde venitul mediu lunar se ridică la aproximativ 900 de euro.

„Pentru mine, acest lucru este absolut incredibil”, a declarat cu uimire Peikov pentru serviciul bulgar al RFE/RL. „Este probabil cel mai extraordinar lucru care mi s-a întâmplat vreodată”.

Manol Peykov este editor, traducător și fost parlamentar din partea Bulgariei Democrate, o alianță de partide politice de stânga.
Manol Peykov este editor, traducător și fost parlamentar din partea Bulgariei Democrate, o alianță de partide politice de stânga.

În opinia sa, această manifestare de bunătate spune multe despre schimbările care au loc în Bulgaria și este un semn de speranță, spune el, că în această țară balcanică de 6,5 milioane de locuitori se naște în sfârșit o societate civilă activă.

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile esențiale, strategie despre care experții spun că încalcă dreptul internațional și umanitar, au avariat sau distrus mai mult de jumătate din rețeaua electrică a Ucrainei.

Milioane de ucraineni nu au acces decât sporadic la căldură, electricitate și apă în vreme ce temperaturile de afară sunt sub zero grade, a declarat Martin Griffiths, coordonatorul Agenției ONU pentru ajutor umanitar, în fața Consiliului de Securitate al ONU pe 7 decembrie. Unii nu au acces deloc, a adăugat el.

S-a vorbit mult despre nevoia de generatoare diesel cu motoarele zgomotoase care produc electricitate pentru turnurile de telefonie mobilă, restaurante și, mai ales, spitale, pentru că reprezintă cea mai mare prioritate a guvernului ucrainean. Această necesitate a generat eforturi, precum cele ale lui Peikov, de a trimite generatoare portabile în Ucraina, o campanie similară fiind lansată și în Georgia.

De când președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia totală și neprovocată a Ucrainei pe 24 februarie, Peikov a urmărit cu sufletul la gură evenimentele din Ucraina, a adunat date și alte informații și și-a transformat pagina de Facebook într-un fel de agenție de știri.

Informațiile obiective despre invazia Rusiei în Ucraina trebuie să concureze în Bulgaria cu „un flux constant de opinii pro-rusești” care colorează dezbaterea despre război.

Pe lângă colectarea de știri, Peikov a organizat și campanii de donații, strângând medicamente, haine și încălțăminte pentru soldații ucraineni de pe front, precum și bandaje medicale, pe care le trimite în Ucraina.

Peikov reușește să afle care sunt cele mai mari nevoi vorbind în mod regulat cu voluntari din Bulgaria și Ucraina, precum și făcând cercetări pe internet.

Ideea de crowdfunding i-a venit după ce un prieten i-a spus că un teatru din Rivne, un oraș din vestul Ucrainei, avea nevoie de un generator puternic.

„Nu mai sunt generatoare în Ucraina în acest moment; pur și simplu nu mai sunt”, a spus Peykov. „Toate cele disponibile au fost deja expediate undeva”.

Faptul că, în urmă cu câteva săptămâni, Uniunea Europeană a decis să doneze 550 de generatoare ca ajutor umanitar pentru Kiev, iar la începutul acestei luni a anunțat, de asemenea, că vor mai fi trimise 40 de unități, spune multe despre această criză.

Generatoarele sunt încărcate într-un camion pentru a fi transportate în Ucraina pe 7 decembrie.
Generatoarele sunt încărcate într-un camion pentru a fi transportate în Ucraina pe 7 decembrie.

„Rusia încearcă să-i demoralizeze pe ucraineni prin atacarea infrastructurii lor energetice și prin folosirea iernii ca armă împotriva civililor”, a declarat atunci șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Și în Georgia a fost organizată o campanie de crowdfunding asemănătoare. Campania „Share The Light” este încă în desfășurare și la capătul ei organizatorii speră să trimită câteva sute de generatoare în Ucraina până la jumătatea lunii decembrie, a relatat serviciul georgian al RFE/RL.

Peikov spune că inițial nu avea nicio idee despre câți bani va genera campania de crowdsourcing, dar rezultatele l-au uimit. „Bulgărele de zăpadă a început să se rostogolească pe un deal care s-a dovedit a fi foarte abrupt, adunând mai multă zăpadă pe parcurs, devenind mai mare. A devenit mult mai mare decât m-am așteptat vreodată în cele mai nebunești vise ale mele”, s-a minunat el.

Inițial, el plănuise să încheie campania de crowdsourcing după șapte zile. Dar, cum fluxul de donații nu dădea semne că se va opri, Peikov a prelungit-o cu o a opta zi, încheind campania de donații online pe 5 decembrie, la prânz.

La acel moment, fondurile colectate se ridicau la 534 710 leva. Mai mult de 2000 de persoane au donat bani, spune Peikov.

Orașul asediat Bahmut se pregătește pentru o iarnă grea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00

„Este absolut uimitor”, exclamă el, entuziasmat, adăugând că cea mai mare donație a fost de aproximativ 30000 de leva, iar cea mai mică, de un euro. „Dar, în inima mea, toate au aceeași greutate”, a scris editorul într-o postare pe Facebook.

După încheierea campaniei, Peikov a publicat și un raport detaliat în care a anunțat că, până la 5 decembrie, fuseseră deja achiziționate 118 generatoare cu banii colectați, iar transportul lor în Ucraina va începe săptămâna viitoare.

Un generator a fost deja livrat în Ucraina. Istoria sa este impresionantă, dar și plină de semnificație, spune Peikov. Unitatea se află în Bolhrad, un oraș din sudul Ucrainei, unde trăiește o mare parte din comunitatea etnică bulgară din Ucraina. Acesta generează energie pentru un cinematograf local din acea zonă, aducând un pic de normalitate, a spus Peykov, oamenilor care suferă din cauza greutăților provocate de invazia Rusiei, agravate acum de penuria de energie.

Generatorul a fost livrat de Tatiana Stanieva, o etnică bulgară din Bolhrad, care a călătorit la Sofia pentru a proiecta filme de la un festival de film pe care îl organizează în fiecare an acasă. (Versiunea din acest an a avut loc în Polonia din cauza războiului).

Ea spera să prezinte câteva dintre filme câștigătoare în Bolhrad, dar, fără căldură în sală, știa că nu va funcționa.

Locuitorii așteaptă ca dispozitivele lor să fie încărcate de la un generator portabil într-o piață din orașul portuar Mariupol din sudul țării.
Locuitorii așteaptă ca dispozitivele lor să fie încărcate de la un generator portabil într-o piață din orașul portuar Mariupol din sudul țării.

Îndreptându-se deja spre casă, Stanieva a aflat de campania lui Peikov și l-a contactat pentru a-l întreba dacă ar putea lua un generator suplimentar pentru teatrul din Bolhrad.

Nu numai că Peikov îi putea dona un generator, dar îl putea lua de la Ruse, un oraș de la granița cu România. Asta însemna că nu trebuia să facă un ocol de pe traseul spre casă.

„A fost un noroc absolut”, a spus Peikov. După ce proiecțiile de film se vor încheia, Stanieva intenționează să doneze generatorul uneia dintre instituțiile în nevoie din orașul său natal. În plus, ea l-a pus în legătură pe Peikov cu alți etnici bulgari din regiunea Odesa, cunoscuți sub numele de bulgari basarabeni, după numele regiunii istorice.

Grație acestor contacte, Peikov plănuiește trimiterea mai multor generatoare la Bolhrad, inclusiv la un liceu care datează din 1858, în timpul așa-numitei renașteri bulgare, o mișcare de reafirmare a limbii și culturii bulgare după secole de dominație otomană.

Peykov a declarat că va trimite generatoare și către spre Herson, oraș eliberat luna trecută de trupele ucrainene după o ocupație rusă de opt luni, spitalele având prioritate, a spus Peykov, menționând că personalul medical nu poate lucra fără energie electrică.

"[Furnizarea de electricitate] este practic o chestiune de supraviețuire fizică a populației civile din zonă", a declarat el.

Dincolo de ajutorul imediat, practic, bulgarii au dovedit prin revărsarea lor de bunăvoință ceea ce Peikov consideră că este „nașterea societății civile în Bulgaria”.

Democrațiile, a explicat Peikov, sunt în mare parte conduse de societatea civilă, mai degrabă decât de președinți și prim-miniștri. Iar, în lipsa unei societăți civile puternice, consideră Peikov, Bulgaria, clasată printre cele mai corupte țări din Europa, a avut de suferit.

„Gestul făcut de concetățenii mei este absolut incredibil. Îți dă peste cap tot ceea ce se știe despre Bulgaria", a declarat Peykov. „Este extrem de emoționant și mă umple de speranță".

Scris de Tony Wesolowsky pe baza unui reportaj realizat de Damyana Veleva de la RFE/RL Bulgarian Service

XS
SM
MD
LG