Linkuri accesibilitate

Câțiva socialiști moldoveni s-au văzut la Moscova cu susținători ai războiului din Ucraina| Promisiuni în loc de apă potabilă


La Moscova, secretarul general al PSRM, Vlad Bătrîncea, și Olga Cebotari, membră a Comitetului executiv al formațiunii, s-au întâlnit cu președintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov.
La Moscova, secretarul general al PSRM, Vlad Bătrîncea, și Olga Cebotari, membră a Comitetului executiv al formațiunii, s-au întâlnit cu președintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele, aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon l-ar fi remunerat pe procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, cu peste 63 de milioane de lei ca să scape de închisoare și de dosarul în care a fost condamnat la 18 ani de detenție, scrie Moldstreet.com, citându-l pe procurorul Victor Furtună. Alexandr Stoianoglo a fost trimis în judecată într-un al treilea dosar, în care a fost anchetat pentru abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. Jurnaliștii publicației amintesc că Alexandr Stoianoglo a fost reținut acum un an, în baza unei sesizări depuse de deputatul PAS Lilian Carp. Parlamentarul invocase atunci o investigație a unui portal ucrainean în care se susținea că Veaceslav Platon i-ar fi plătit lui Stoianoglo 5,5 milioane de dolari ca să-l elibereze.
  • Conducerea Partidului Socialiștilor s-a întâlnit la Moscova cu cei mai aprigi susținători ai războiului pornit de Putin împotriva Ucrainei, titrează Ziarul Național. La Moscova, secretarul general al PSRM, Vlad Bătrîncea, și Olga Cebotari, membră a Comitetului executiv al formațiunii, s-au întâlnit cu președintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, cu care ar fi discutat despre neutralitatea Republicii Moldova, dar nu și despre rachetele ruse care au traversat spațiul aerian moldovean pentru a bombarda Ucraina. Socialiștii mai spun că s-au adresat oficialilor ruși cu „solicitarea de a contribui la revizuirea prețurilor la gaze pentru partea moldovenească în vederea susținerii cetățenilor Republicii Moldova”. Jurnaliștii citează, în context, replica deputatului PAS Dumitru Alaiba la această vizită, care afirmă că Vlad Bătrîncea ar fi plecat la Moscova după instrucțiuni, și nu pentru a cere reducerea prețului la gaze naturale.
  • „Promisiuni în loc de apă potabilă și canalizare sau cum politicienii au îngropat sute de milioane de lei în proiecte fără finalitate”, scrie Ziarul de Gardă. Ancheta publicației scoate la iveală că după zece ani de promisiuni din partea mai multor partide politice „au rămas doar acte de corupție, peste o sută de proiecte nefinalizate, sute de mii de oameni fără acces la apă potabilă și sisteme de canalizare și aproape un miliard de lei îngropat în cadrul unor proiecte, ajunse pe linie moartă”. Jurnaliștii aduc drept exemplu localitatea Cotul Morii, din raionul Hîncești, construită de la zero după inundațiile din anul 2010 și unde, în pofida numeroaselor promisiuni ale autorităților, apa și canalizarea au rămas doar pe hârtie. Oamenii din localitate spun că, deși sunt pe malul Prutului, nu au avut niciodată suficientă apă potabilă. Supărarea oamenilor este justificată, pentru că de aproape 10 ani, în zona lor, din sursele Fondului Ecologic Național a fost început un proiect de alimentare cu apă potabilă din Prut. Proiectul, care a costat zeci de milioane de lei, nu a mai fost dus însă la bun sfârșit. „În total, peste 15.000 de oameni din 10 localități din Lunca Prutului ar fi trebuit să beneficieze de apă în urma implementării acestui proiect”.
  • Un englez a vrut să facă o glumă și a indicat casa sa ca fiind sediul ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, trezindu-se apoi la ușă cu mai mulți diplomați, scrie NewsMaker. Bărbatul a pus o placă falsă cu numele misiunii diplomatice pe clădire pentru a face, așa cum afirmă el, o glumă inofensivă. Mai mult, tânărul englez a trecut adresa casei sale și numărul său de telefon pe Google Maps ca fiind ale misiunii diplomatice. De aceea, diplomați și cetățeni moldoveni dezorientați s-au prezentat la ușa casei sale și l-au sunat pe bărbat. Ulterior, tânărul a scos placa de pe casa în care locuia și și-a cerut scuze pentru „confuzia geopolitică” provocată, precizând că nu a vrut să ofenseze „poporul Moldovei”. Adevărata ambasada a Republicii Moldova la Londra se află la doar câțiva km distanță de casa englezului glumeț.

Temele populare pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, pe Facebook este urmărit cu predilecție reportajul de la TV8 despre soarta unor agricultori moldoveni care după ce au investit într-o livadă de meri nu au unde să-și vândă marfa.
  • Citită cu deosebire de publicul de pe Facebook este și știrea Europei Libere despre 108 femei ucrainene care au fost eliberate în primul schimb de prizonieri exclusiv feminin cu Rusia.
  • Pe Instagram este virală postarea TV8 cu apelul premierului Natalia Gavrilița care le cere cetățenilor să nu se lase manipulați și provocați de cei care își „doresc război și haos”.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG