Linkuri accesibilitate

Cât costă gazul consumat în decembrie? | Maia Sandu: Nu dorim să ne întoarcem în Uniunea Sovietică


Rețeaua de distribuţie a gazelor naturale din Chișinău
Rețeaua de distribuţie a gazelor naturale din Chișinău

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Cât costă gazul? Autoritățile încă n-au decis cât vor plăti consumatorii pentru gazul ars în decembrie, scrie newsmaker.md. Din 5 decembrie, Moldovagaz primește gaze naturale din două surse: Energocom și Gazprom. Astfel, cantitatea de gaze naturale furnizată de Gazprom este direcționată pentru consumul din regiunea transnistreană, iar Energocom vinde gaz pentru malul drept al Nistrului, doar că nu este clar la ce preț. Potrivit directorului de la Energocom autoritățile ar trebui să prezinte mecanismul de stabilire a tarifului în următoarele zile.

Seceta severă, criza energetică și războiul din Ucraina au avut un impact puternic asupra sectorului agroalimentar din Republica Moldova, scrie anticoruptie.md. „Trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă și mizăm pe sprijinul donatorilor pentru a susține micii producători vulnerabili și a continua să ajutăm Moldova în dezvoltarea unui sistem agroalimentar rezistent, durabil și verde”, a declarat Raimund Jehle, reprezentant FAO în R. Moldova. Există riscuri pentru viitorul sezon de recoltare. Prețurile și disponibilitatea îngrășămintelor și a produselor fitosanitare rămân o provocare, în timp ce ratele dobânzilor la creditele bancare s-ar putea menține la niveluri foarte ridicate anul viitor.

Secretarul General al Consiliului Europei a remis, la data de 12 decembrie, Ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse o scrisoare prin care a reamintit că Federația Rusă este obligată să execute Hotărârile emise de către CtEDO, chiar dacă nu mai este parte a Convenției Europene pentru Drepturile Omului începând cu 16 septembrie 2022, potrivit zdg.md. Suplimentar, Comitetul a adoptat o strategie prin care a subliniat necesitatea cooperării strânse cu societatea civilă, care rămâne una din cele mai accesibile și credibile resurse în contextul în care autoritățile Federației Ruse nu cooperează cu instituțiile europene.

Un bloc de locuințe din Șoldănești, la un pas să se prăbușească, potrivit unui reportaj al postului de televizune TV 8. În timp ce oamenii trăiesc cu frica în sân, deja mai mulți ani la rând, autoritățile locale recunosc faptul că știu despre problemă, dar așteaptă bani de la Guvern, pentru a o rezolva. „Avem promisiunea că în luna ianuarie ni se vor aloca 7 – 8 milioane de lei pentru lucrări de consolidare”, a spus primarul localității.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Printre cele mai populare postări de pe Facebook, este articolul publicat de TVR Moldova. „Moscova vrea refacerea URSS. Dacă România ar opri ajutorul, am putea să nu mai fim parte a lumii libere”, a spus Maia Sandu într-un interviu pentru RFI România, citată de TVR Moldova. Președinta Republicii Moldova a mai spus că a auzit că „la Moscova se dorește refacerea Uniunii Sovietice. Asta ne vizează pe noi în mod direct. Noi nu dorim să ne întoarcem în Uniunea Sovietică. Noi ne dorim să trăim într-o societatea liberă, într-o țară democratică”.

Potrivit CrowdTangle pe Instagram s-a evidențiat Moldova.org cu un articol de opinie, în care autoarea comentează inițiativa ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, după ce a spus că va publica numele doctorilor care vor lua bani de la pacienți. Va funcționa sau nu pentru corupția din sistemul medical: public shaming-ul? „Eu cred că da”, spune autoarea, care crede că oamenii „se tem de gura lumii”. Și pentru medici reputația este importantă. În zilele noastre asta se construiește atât în cabinet, cât și pe internet. Pe numeroasele grupuri sociale oamenii își împărtășesc experiența și cer sfaturi, în căutarea celor mai buni specialiști.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG