Linkuri accesibilitate

Cât va mai bloca Trump desecretizarea comunicațiilor din 6 ianuarie, când a fost atacat Congresul?


Atacul împotriva Capitoliului, 6 ianuarie 2021, Washington, DC.
Atacul împotriva Capitoliului, 6 ianuarie 2021, Washington, DC.

Fostul președinte Trump a încercat și deocamdată a reușit să blocheze transferul de documente ale Casei Albe, cu privire la insurecția de la 6 ianuarie, de la Arhivele Naționale către comisia de investigație a Congresului.

Cât va mai bloca Trump desecretizarea comunicațiilor din 6 ianuarie, când a fost atacat Congresul?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:56 0:00
Link direct

Documentele respective vizează comunicații care au tangență cu atacul împotriva Congresului, inițiat de susținători ai lui Trump, care se împotriveau certificării rezultatelor scrutinului. Trump a invocat privilegiul președintelui de a bloca circulația anumitor informații, care de obicei se aplică în chestiuni de securitate națională.

Capitoliul luat cu asalt de susținători violenți ai președintelui Donald Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

Fapt este însă că Donald Trump nu mai este președinte. Biden e, ori Biden a refuzat să blocheze accesul la acele documente. Echipa juridică a fostului șef al executivului susține că, dacă astfel de informații pot fi accesate, președinții își vor vedea limitată capacitatea de a purta conversații sincere.

Judecătoarea Tanya Chutkan a arătat, argumentându-și decizia, că Trump nu recunoaște faptul legal că doar președintele în exercițiu are dreptul să ia astfel de decizii. Ea a adăugat că premisa falsă a lui Donald Trump este că privilegiile sale executive există pentru totdeauna, ceea ce nu e cazul. „Președinții nu sunt regi și el nu este președinte” – a arătat judecătoarea. Ea a obiectat față de anumite solicitări de documente, considerându-le nelegate de insurecție. Președintele comisiei de anchetă a Congresului, democratul Bennie Thompson a arătat, într-un email, după ce echipa lui Trump a depus recurs că cineva care încearcă atât de mult să blocheze accesul la informații, are ceva de ascuns.

Se anticipează că acest caz ar putea ajunge în cele din urmă la Tribunalul Suprem. Primele documente ar trebui să ajungă la Congres, vineri, dar așteptarea s-ar putea prelungi până când justiția se pronunță definitiv.

XS
SM
MD
LG