Linkuri accesibilitate

SUA: membri ai grupării extremiste „Proud Boys” puși sub acuzare


Asaltul asupra clădirii Congresului american, 6 ianuarie 2021

Ministerul american de Justiție a arestat și acuzat un membru de vârf din Seattle al grupării de extremă dreaptă Proud Boys pentru presupusul său rol în asaltul asupra clădirii Congresului de la Washington, pe 6 ianuarie.

Ethan Nordean, în vârstă de 30 de ani, a fost acuzat că a împiedicat o procedură oficială (în Congres se valida rezultatul alegerilor prezidențiale) , și că a facilitat și a intrat clădire restricționată. Cea mai gravă dintre acuzații aduce cu sine până la 20 de ani de închisoare.

Într-o acțiune separată din 3 februarie, alți doi membri ai grupării de extrema dreaptă „Proud Boy”, Nicholas DeCarlo din Texas și Nicholas Ochs din Hawaii, au fost puși sub acuzație la Washington. Printre altele, perechea este acuzată că a scrijelit „Moarte presei” pe o ușă a Capitolului. Dacă sunt condamnați, DeCarlo și Ochs riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare, a declarat Ministerul de Justiție.

Biroul Federal de Investigații (FBI) a anchetat cu atenție activitățile organizației „Proud Boys” și ale altor grupări de extremă dreapta și miliții anti-guvernamentale, în legătură cu asaltul din 6 ianuarie asupra clădirii Congresului Mulțimea a pătruns cu forța în Capitoliu, întrerupând ședința Congresului la care era certificată victoria democratului Joe Biden în fața președintelui Donald Trumă. În dimineațea zilei respective Trump, care susține în continuare că alegerile „i-au fost furate”, fără nici o dovadă, le ceruse susținătorilor săi la un miting de lângă Casa Albă să „lupte din toate puterile” pentru a răsturna rezultatul alegerilor.

Democrații din Cameră reprezentanților l-au pus între timp pe Trump sub acuzare (procedura de „impeachment”) pentru „instigare la insurecție”. Procesul din Senat va începe săptămâna viitoare, dar sunt toate șansele ca Trump să fie din nou achitat – ca în februarie 2020 – dacă nu se găsesc 17 senatori republicani care să voteze c democrații, împotriva fostului președinte.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG