Linkuri accesibilitate

Cât valorează o declarație pe proprie răspundere de necorupere a alegătorilor?


Activiștii democrați la Nisporeni
Activiștii democrați la Nisporeni

​​Faptul că tocmai PD și PSRM sunt formațiunile politice care au semnat Declarația de conduită financiară i se pare paradoxal analistului politic Ion Tăbârță.

Comisia Electorală Centrală încearcă să „civilizeze” campania electorală: CEC i-a chemat pe concurenții electorali şi instituțiile de presă interesate să relateze despre scrutinul din 24 februarie să semneze joi un Cod de conduită care să inducă un spirit de „respect reciproc” în campania electorală și în relatările de presă pe această temă. Anterior, CEC îi invitase pe concurenții înscriși în cursă să semneze o așa-numită declarație de conduită privind „modul de susținere financiară” a campaniei, simplu spus, să promită că nu vor încerca să cumpere potențiali votanți. Partidul Democrat și cel al Socialiștilor au semnat această declarație. Va fi campania electorală mai civilizată și curată?

Cât valorează o declarație pe proprie răspundere de necorupere a alegătorilor?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct


Codul de conduită privind desfășurarea şi reflectarea campaniei electorale nu e ceva nou. Comisia Electorală Centrală mereu elaborează asemenea ghiduri de comportament pe care concurenții, dacă le semnează, își asumă obligația morală, și doar morală, să respecte în timpul campaniei reguli clare de joc și, mai ales, să nu atace concurenții.

Ghidul de comportament pentru campania ce va începe, oficial, vineri, mai prevede că semnatarii „vor evita coruperea alegătorilor prin orice metode și sub orice formă” și că „nu vor obstrucționa campaniile electorale desfășurate de alți semnatari”.

Noutatea scrutinului din acest an îl reprezintă așa-numita declarație de conduită „privind condițiile și modul de susținere financiară, materială și nematerială a campaniei electorală”. Documentul a fost elaborat cu sprijinul unei organizații europene – Institutul internațional pentru democrație, care a consultat Comisia Electorală Centrală.

Prin încetățenirea acestei declarații, CEC și-a propus să reglementeze problemele ce țin de finanțarea campaniilor electorale și a partidelor politice, astfel încât să fie excluse diverse tertipuri ce pun la îndoială corectitudinea procesului electoral. Lista de nereguli e deja mult prea mare. Colectarea de către partide a donațiilor fără mașini de casă, utilizarea fără raportarea corespunzătoare a transportului privat şi a sediilor personale ale membrilor de partid sau utilizarea fundațiilor de caritate apropiate politicienilor pentru a „cumpăra” indirect alegătorii – sunt doar câteva dintre problemele semnalate de asociația Promo-LEX, care de mai mulți ani monitorizează scrutinul electoral din Republica Moldova.

Președinta CEC, Alina Russu, a precizat astăzi că doar doi concurenți electorali din cei șapte înregistrați în circumscripția națională au semnat acest document:

Alina Russu
Alina Russu

„Noi vorbim de declarația de conduită pe partea respectării reglementărilor în ce privește finanțarea campaniei electorale și neutilizarea resurselor administrative contrar prevederilor legale. Declarația de conduită a fost semnată de către doi concurenți deja înregistrați. Este vorba de Partidul Democrat din Moldova și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, dar, iarăși, acest document este pus la dispoziția tuturor concurenților înregistrați pentru semnare, dar, mai important, și pentru aplicare corectă, cu respectarea prevederilor legale.”

Faptul că tocmai PD și PSRM sunt formațiunile politice care au semnat Declarația de conduită financiară i se pare paradoxal analistului politic Ion Tăbârță. Și asta pentru că ambele partide sunt înfrățite cu organizații filantropice extrem de generoase: fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, în cazul PD, și fundația de binefacere „Din suflet”, creată de soția președintelui Republicii Moldova, fundație afiliată PSRM. Ambele entități filantropice fac donații, organizează concursuri și oferă gratuit pachete alimentare în numele politicienilor pe care-i reprezintă.

Celelalte formațiuni politice s-ar putea întreba ce rost mai are semnarea unui asemenea acord? Întrebare care nu ar fi lipsită de temei, crede analistul Ion Tăbîrță.

Ion Tăbârță
Ion Tăbârță

„Partidele care într-adevăr întâmpină probleme în actualul context de a-și găsi susținere financiară, probabil, nu au dat curs acestei inițiative știind că nimic nu se va schimba, știind care sunt la moment regulile jocului politic în finanțarea partidelor politice din Republica Moldova. De aceea, eu nu exclud că, spre exemplu, formațiunile din Blocul ACUM nu vor dori să semneze acest Cod de conduită. Probabil prin aceste inițiative aceste două partide, (PD și PSRM n.a.) vor să demonstreze atât electoratului, cât și observatorilor externi că toate partidele respectă aceleași reguli privind finanțarea partidelor politice și campania electorală”.

Până acum formațiunile, în special cele din opoziție, au tratat cu scepticism inițiativa Comisiei Electorale Centrale, căreia în repetate rânduri i-au reproșat că ar da dovadă de părtinire în favoarea partidului de guvernământ. Întrebarea care deocamdată rămâne fără răspuns e următoarea: ce utilitate practică poate avea o înțelegere morală în condițiile în care un document perfect juridic care este Codul Electoral este neglijat, așa cum afirmă mai mulți experți, cu bună știință, în speranța că pe cei victorioși nu mai are cine sa-i judece.

XS
SM
MD
LG