Linkuri accesibilitate

Calea ferată Basarabeasca-Berezino încă nu este funcțională


Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, călătorește cu trenul la inaugurarea tronsonului de cale ferată Basarabeasca-Berezino, 22 august 2022

La trei săptămâni de la inaugurare, tronsonul de cale ferată Basarabeasca-Berezino, care ar lega Ucraina de România prin Republica Moldova, ocolind regiunea transnistreană, încă nu este funcțional.

Administrația întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova a explicat pentru postul local de televiziune Bas-TV că circulația trenurilor marfare încă nu a fost lansată pe acest segment din cauza că partea ucraineană nu și-a deschis punctul de control vamal și nici nu se știe când exact acesta va fi dat în exploatare.

„Noi ne-am îndeplinit obligațiile. Au fost instalate contoare de transfer, se construiește un punct de control vamal, avem și acreditare pentru acest post”, au spus reprezentanții CFM.

Reconstruit în decurs de 2 luni, pe timp de război, tronsonul de cale ferată Basarabeasca-Berezino a fost relansat cu fast pe 22 august. Panglica a fost tăiată de miniștrii infrastructurii și directorii căilor ferate din Ucraina și R. Moldova.

Autoritățile au anunțat atunci că acest segment de cale ferată va asigura din septembrie transportul feroviar de mărfuri, iar ulterior va fi folosit și pentru transportul de pasageri.

„Așadar, chiar din septembrie, ţara noastră va putea exporta/importa mărfuri prin portul Ismail, amplasat pe Dunăre, fiind redusă aglomerația în portul Reni. Ucraina va putea exporta mărfuri în Republica Moldova și în țările UE”, a spus vicepremierul Andrei Spînu.

Reabilitat după 25 de ani, acest tronson strategic are aproximativ 23 de km, dintre care 1,2 km pe teritoriul Republicii Moldova. Circulația trenurilor marfare pe acest segment ar asigura conexiunea porturilor Iujnîi, Odesa, Cernomorsk, Belgorod-Dnestrovsk, Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați, Brăila și Constanța.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG