Linkuri accesibilitate

Camera reprezentanților adoptă o rezoluție, fără putere de lege, care limitează utilizarea forței militare în Iran


Lidera democrată a Camerei reprezentanților, Nancy Pelosi, Washington, 9 ianuarie 2020.
Lidera democrată a Camerei reprezentanților, Nancy Pelosi, Washington, 9 ianuarie 2020.

Camera reprezentanților de la Washington a adoptat o rezoluție prin care limitează posibilitatea președintelui Donald Trump de a ulitaza forța militară împotriva Iranului, fără să fi informat Congresul în prealabil. Rezoluția nu are putere de lege dar lidera democrată a Camerei, Nancy Pelosi consider că nu poate fi ignorată pentru că „reprezintă puntul de vedere al Congresului american”.

Camera, dominată de democrați, l-a acuzt pe președintele Donald Trump de a fi acționat „pripit”, punân în pericol securitatea intereselor americane când a ordonat uciderea generalului Iranian Qasem Soleimani, vineri 3 ianuarie, în apropiere de Bagdad. Moartea lui Soleimani a provocat atacul cu rachete al Iranului , care a lovit miercuri două baze militare din Irak, folosite de trupele americane. Atacul nu s-a soldat cu victim.

Mulți membri ai Congresului sunt nemulțumiți de explicațiile puțin convingătoare ale administrație Trump privind motivele pentru care s-a ales tocmai acest moment pentru uciderea lui Soleimani.

Casa Albă a criticat, cum era de așteptat, rezoluția, afirmând că ar fi o încercare de a limita capacitatea președintelui de a proteja interesele și viețile americanilor.

XS
SM
MD
LG