Linkuri accesibilitate

Camera Superioară a Parlamentului rus a ratificat anexarea a patru regiuni ucrainene


Vladimir Putin ține un discurs la ceremonia de anexare oficială a patru regiuni din Ucraina ocupate de trupele rusești, Kremlin, Moscova, 30 septembrie 2022
Vladimir Putin ține un discurs la ceremonia de anexare oficială a patru regiuni din Ucraina ocupate de trupele rusești, Kremlin, Moscova, 30 septembrie 2022

Camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației, a ratificat acordurile de încorporare a patru regiuni din Ucraina în Rusia, un nou pas spre anexarea oficială a teritoriilor, care a fost întâmpinat cu condamnări din partea Occidentului.

Toți cei 153 de deputați prezenți la ședința din 4 octombrie au votat pentru anexarea unor părți din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk, care reprezintă aproximativ 18% din Ucraina.

Cu o zi mai devreme, camera inferioară a parlamentului, Duma de Stat, a aprobat acordurile. Ultimul pas în acest proces este semnarea documentelor de către președintele Vladimir Putin, devenind, astfel, lege.

Rusia a decis anexarea după ce a organizat ceea ce așa-zise referendumuri în zonele ocupate din Ucraina. Guvernele occidentale și Kievul au calificat voturile drept o „farsă” spunând că ele încalcă principiile de drept internațional și că au fost coercitive și nereprezentative.

Potrivit acordurilor semnate săptămâna trecută între Putin și oficialii susținuți de Moscova în cele patru regiuni, perioada de tranziție pentru ca teritoriile anexate să fie încorporate complet în Rusia va dura până la 1 ianuarie 2026. Alegerile locale din aceste teritorii sunt programate pentru 10 septembrie 2023.

Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni, iar Kremlinul nu a trasat încă în mod oficial noile granițe, deoarece mari părți ale teritoriului se află încă sub controlul forțelor ucrainene.

În documente adoptate se spune, totuși, că regiunile Donețk și Luhansk vor fi absorbite de Rusia sub numele de Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk. Frontierele vor fi stabilite în conformitate cu anul 2014, când părți din cele două regiuni au fost preluate cu forța de separatiștii susținuți de Rusia.

O parte din regiunea ucraineană Nikolaev, care se află sub controlul forțelor armate ruse, va fi anexată ca parte a regiunii Herson, se arată în documente.

Ucrainenii care locuiesc în teritoriile anexate vor fi considerați cetățeni ruși, cu excepția cazului în care vor informa autoritățile locale că nu doresc acest lucru. Aceștia au la dispoziție o lună, conform acordului, pentru a face această alegere.

Anexările au fost calificate drept o încălcare a dreptului internațional, iar președintele american Joe Biden a declarat că Washingtonul „nu va recunoaște niciodată teritoriul ucrainean ca fiind altceva decât parte a Ucrainei”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG