Linkuri accesibilitate

Campania de Paști „Masa Bucuriei”


Colectă națională de produse alimentare organizată de Misiunea socială Diaconia a Mitropoliei din R.Moldova.

În ajunul sărbătorilor pascale, mai multe organizații obștești desfășoară evenimente de caritate, cu donații de alimente și jucării sau îndeamnă cetățenii să facă transferuri bănești pentru a ajuta familii nevoiașe, persoane cu dizabilități și bătrânii care trăiesc singuri. Bunăoară, la acest sfârșit de săptămână Misiunea socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a organizat o colectă națională de produse alimentare în 100 de magazine din toată țara. Amănunte are Tamara Grejdeanu:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct

Voluntarii organizației au îndemnat cumpărătorii să fie părtași la o ,,masă a bucuriei” pentru bătrânii rămași singuri. Cum? Să doneze produse alimentare din care s-ar putea găti un prânz cald sau din cele care pot fi puse într-o pungă și distribuite în ajun de sărbători. Doar pentru Chișinău, bilanțul campaniei arată că s-au colectat alimente cu o cantitate totala de 26.000 kg. Coordonatoarea campaniei, Ana Ceban, spune că s-a depășit cota de anul trecut si cea mai mare parte din produsele adunate vor ajunge la cantina socială mobilă din Chișinău și la cea din satul Roșu, Cahul care oferă zilnic mese calde pentru circa 20 de pensionari:

„O altă parte vor fi distribuite pe parcursul anului, în cadrul cantinelor sociale, de aceea am și colectat produse neperisabile, ca să devină masă caldă pe parcursul întregului an. La fel, avem o serie de familii nevoiașe și în acest sens, vor fi stocate o parte din produse, ca să putem interveni și în susținerea acestor oameni.”

Cu îndemnul „Donația ta poate umple farfuria unui flămând”, campania misiunii ,,Diaconia” este organizată pentru al șaselea an iar rezultatele arată că este în creștere cantitatea produselor colectate, dar și numărul celor care aleg să se implice voluntar pentru a populariza inițiativa. Ana Ceban spune că asemenea campanii sunt organizate în ajunul de sărbători, pentru că oamenii sunt mai receptivi și atenți la problemele altora:

„Există o predispoziție a oamenilor, să fie mai buni, să se gândească la cei care au mai puțin, pentru că vorbim de momente în care toți se adună împreună și mănâncă ceva gustos și atunci e cazul să-și amintească și de cel nevoiaș. Diaconia încearcă să aibă un demers pe parcursul întregului an în acest sens iar la Paști accelerăm această idee de solidaritate.”

La Strășeni bunăoară, în magazine s-au aflat voluntarii organizației „Neoumanist”, în incintă căreia există un centru de zi pentru vârstnici. Angajații instituției merg și pe la casele bătrânilor rămași singuri, cărora le duc alimente și îi îngrijesc. Parte din echipă, Ecaterina Bulicanu spune că unii oameni, care nu și-au permis probabil cheltuiala, au revenit la magazin să doteze produse pe care le au în gospodărie: ouă, ulei și crupe. În opinia ei, deși sporadice, asemenea acțiuni pot forma deprinderi de implicare și dezvoltă spiritul de solidaritate:

„La început nu prea înțelegeau ei mesajul, apoi mai întrebau odată: „dar pentru cine, dar ce să procur?”. Am avut cazuri când, deja fiind la casă, văzând boxa în care se colectau produsele ei spuneau că se întorc să ia o pungă. Fie chiar și o dată pe an, în ajunul sărbătorilor pascale, dar este important ca omul să dea din buzunarul său și pentru altcineva. Poate, încetul cu încetul, o să apară și la noi cultura aceasta de a dona și de a ne gândi la cei care într-adevăr nu au ce pune pe masă.”

Ecaterina Bulicanu crede că oamenii sunt dispuși să doneze atunci când au convingerea că investiția lor va ajunge la o persoană nevoiașă. Și mai ales de sărbători, tineri, agenți economici, autorități locale se mobilizează pentru a trece pragul familiilor care se bizuie doar pe indemnizațiile sociale. Ținta campaniilor de caritate sunt în această perioadă și copiii cu grave probleme de sănătate. De exemplu, Asociația ,,Caritas Moldova” organizează până pe 15 aprilie un târg cu obiecte confecționate de copiii cu nevoi speciale, urmând ca banii din vânzarea obiectelor să fie investiți în programe de dezvoltare personală a tinerilor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG