Linkuri accesibilitate

România: Campania de vaccinare, spre turația maximă


România accelerează vaccinarea anti Covid-19: maratonul vaccinării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

După ce au constatat că ritmul vaccinărilor începe să stagneze și după ce au făcut publice obiective ambițioase în ce privește revenirea la normalitate, autoritățile apasă pe pedala de accelerație și caută soluții pentru a grăbi imunizarea unei părți semnificative a populației. Una dintre aceste soluții a fost așa-numitul „maraton al vaccinării” care a avut loc la Timișoara: timp de trei zile, un centru de vaccinare a fost deschis permanent, 24 de ore din 24, s-a putut prezenta orice doritor, fără programare prealabilă. Au trecut pe acolo și s-au vaccinat peste 7200 de persoane așa că experiența, fiind considerată încurajatoare, va fi repetată în alte orașe mari, la București, la Iași, la Cluj, O altă noutate sunt centrele unde oamenii vin cu automobilele personale și sunt vaccinați fără să iasă din mașină: la Cluj, această modalitate a fost un succes și va fi și ea extinsă în alte orașe.

Timișoara: maratonul vaccinării, 23 aprilie 2021.
Timișoara: maratonul vaccinării, 23 aprilie 2021.

Autoritățile se mai confruntă cu o problemă redutabilă, și anume vaccinarea în mediul rural. Se preconizează în acest sens organizarea unor caravane medicale și se mizează pe sprijinul celor care îi pot influența pe săteni, în primul rând primarii și preoții. Cum resursele de inventivitate în publicitatea de la radio și de la televiziune au cam secat, se caută alte mijloace și alți factori de influență: se va apela la artiști, la sportivi ba chiar s-a spus că e posibil să se facă apel și la cântăreții de manele.

Foarte curând, în principiu începând cu luna mai, toată lumea se va putea vaccina, fără programare și fără obligația respectării unor criterii de vârstă. Din 4 mai și medicii de familie vor avea dreptul să-și vaccineze pacienții. Până în momentul de față au primit vaccin în România în jur de 3200000 de persoane, dintre care peste 1850000 s-au vaccinat cu ambele doze. Prima țintă a guvernului este cifra de 5 milioane și asta explică eforturile care se fac acum pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze. Trebuie spus și că s-au achiziționat cantități mari de vaccin, mai ales de la Pfizer.

Lăsând la o parte campaniile ticăloase anti-vaccin duse de diferiți inconștienți și de unele posturi TV, rămân neclare statutul și avantajele pe care le vor avea persoanele vaccinate față de cele care, dintr-un motiv sau altul, nu s-au vaccinat. Cum se vor desfășura călătoriile în străinătate, cum se va reglementa accesul la spectacole, în restaurante și cafenele – lista întrebărilor e lungă și, deocamdată, răspunsurile plutesc în ceață. Să sperăm că lucrurile se vor lămuri pe parcurs și mai ales să sperăm că această campanie, intrată într-o fază decisivă, va fi o reușită.

Previous Next

XS
SM
MD
LG