Linkuri accesibilitate

Campania electorală din Germania


Afiş anti-migraţionist şi xenofob al AfD
Afiş anti-migraţionist şi xenofob al AfD

Temă controversată: migranţii. Scandal ivit în urma unui mail rasist, scris de Alice Weidel, candidata de frunte a partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania

Partidele tradiţionale au evitat să transforme problema migranţilor într-o temă electorală. Sub presiunea populiştilor din partidul naţionalist-autoritar şi declarat anti-migraţionist, Alternativa pentru Germania (AfD) acest subiect sensibil a fost abordat şi de către conservatori, social-democraţi, liberali şi ecologişti. De remarcat este faptul că aceste partide încearcă într-o manieră urbană să contracareze propaganda radicală a „alternativilor” din AfD care folosesc tema „străinilor” ca muniţie electorală.

Programul electoral AfD conţine cîteva revendicări extrem de controversate ca, de exemplu, interzicerea minaretelor şi anunţurile orei de rugăciune a muezinilor. Aceste revendicări contravin legislaţiei germane care garantează cetăţenilor libertatea religioasă. În consecinţă, ministrul justiţiei, Heiko Maas a calificat aceste revendicări programatice, într-un interviu acordat ziarului „Frankfurter Rundschau”, drept anti-constituţionale. Legea Fundamentală, a spus ministrul, garantează nu numai libertatea religioasă, ci interzice şi orice discriminare din motive religioase.

În acest context al controverselor care vizează mai ales pe migranţi şi pe musulmani care sînt cetăţeni germani, s-a aflat că procuratura din Mühlhausen a decis începerea urmăririi penale a vicepreşedintelui AfD, Alexander Gauland. Acesta a atacat-o extrem de dur pe Aydan Özoğuz, care din partea guvernului federal răspunde de chestiunea integrării. În timpul unui miting electoral, Gauland a cerut ca Özoğuz să fie „aruncată” ca un deşeu pe teritoriul Anatoliei. (Gauland a folosit cuvîntul german „entsorgen”, ceea ce s-ar putea traduce prin aruncarea deşeurilor).

Liderii partidului AfD au încercat mereu să respingă acuzaţiile de xenofobie, antisemitism, rasism şi antiislamism venite din partea unor politicieni sau formulate în presă.

Afiș anti-imigrație și xenofob al AfD
Afiș anti-imigrație și xenofob al AfD

Publicarea unui email scris de candidata de frunte a AfD, Alice Weidel, în ediţia de duminică a cotidianului berlinez „Die Welt” (WamS) a fost o adevărată bombă, care a dezumflat încercările formaţiunii de a contracara acuzaţiile de rasism. În textul reprodus în ziar, Alice Weidel lansează nu numai teze antidemocratice, ci şi aserţiuni evident rasiste. Astfel, ea îi califică în acest mail pe arabi şi pe romi drept popoare străine culturii (în original: „kulturfremde Völker”) care „ne invadează” (în original: von denen „wir” „überschwemmt” werden). Membrii guvernului condus de Angela Merkel sînt calificaţi drept nişte „porci” şi „marionete ale puterilor învingătoare” în cel de-al doilea război mondial. În acelaşi mail, semnat de Weidel, se susţine că Germania nu este un stat suveran. Justiţia şi Tribunalul Constituţional sînt calificate drept instituţii corupte.

În final, Alice Weidel îi sugerează destinatarului să citească publicaţia digitală terra-kurier.de.

Autorul acestei publicaţii cu iz ezoteric, rasist şi conspiraţionist, răspîndeşte teze revizioniste legate de interpretarea celui de-al doilea război mondial, înrudite cu cele exprimate de Alice Weidel. Cine accesează pagina poate auzi, în surdină, o cuvîntare a lui Hitler. Între altele, terra-kurier susţine că atentatul de la 11 septembrie 2001, din New York, nu ar fi fost nimic altceva decît rezultatul unui experiment pus la cale de forţe oculte.

După publicarea scrisorii electronice rasiste a lui Alice Weidel, secretarul general al Uniuni Creştin-Sociale (bavareze), Andreas Scheuer, a criticat-o pe aceasta foarte dur. „În spatele unei faţade pseudo-burgheze”, a declarat Scheuer ziarului „Die Welt”, afişată de doamna Weidel, se ascunde ideologia înspăimîntătoare a unui cetăţean al Reich-ului”.

Ideologia grupării autointitulată cetăţeni ai Reich-ului (Reichsbürger) are este un amestec inspirat din teorii conspiraţioniste, teze revizioniste, negaţioniste şi radicale de dreapta. Aderenţii acestei mişcări nu recunosc Republica Federală Germania ca stat suveran şi pledează pentru refacerea Germaniei Mari.

După incidente violente în care erau implicaţi cetăţeni ai Reich-ului, autorităţile şi-au extins măsurile de supraveghere. Se consideră că gruparea dispune de un ridicat potenţial extremist. Potrivit Oficiului pentru Protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz, precum se numeşte Serviciul Federal de Informaţii Interne), peste 12.000 de persoane sînt active în structurile eterogene ale mişcării Reichsbürger.

XS
SM
MD
LG