Linkuri accesibilitate

Faza fierbinte a campaniei electorale din Germania - sondaje și fake news


Afiș electoral al Uniunii Creștin Democrate.
Afiș electoral al Uniunii Creștin Democrate.

44 la sută dintre germani se pronunţă pentru menţinerea la putere a actualei coaliţii guvernamentale.

În săptămîna de dinaintea duelului televizat Angela Merkel - Martin Schulz, care va avea loc duminică, electoratul pare mai puţin interesat de persoana care va deţine în viitorul guvern funcţia de cancelar.

Această chestiune, oricum, pare deja decisă. Din ultimele sondaje date publicităţii de televiziunea publică (ARD), pe creştin-democrata Angela Merkel ar vota-o 49 la sute dintre cei chestionaţi, iar 26 la sută pe social-democratul, Martin Schulz.

Cancelarul, însă, nu este ales prin vot direct, ci de către parlament. În ceea ce priveşte preferinţele, toate cifrele indică o majoritate pentru partidele conservatoare, CDU-CSU, Uniunea Creştin-Democrat / Uniunea Creştin-Socială (bavareză).

Potrivit sondajelor, 37 la sută ar vota pentru conservatori, 23 la sută pentru social-democraţi, 9 la sută pentru postcomunişti din Partidul Stîngii, 8 la sută pentru ecologişti, tot 8 la sută şi pentru liberali (FDP), iar 11 la sută pentru partidul naţional-autoritar, xenofob şi militant antimusulman, Alternativa pentru Germania (AfD).

Fiind conştient de faptul că niciun partid nu va obţine majoritatea absolută, electoratul este acum interesat de componenţa viitorului executiv.

În constelaţia actuală, sondajele indică o preferinţă evidentă: 44 la sută dintre germani se pronunţă pentru menţinerea la putere a actualei coaliţii guvernamentale, compusă din creştin-democraţi şi social-democraţi. 43 la sută şi-ar dori o coaliţie creştin-democrat/liberală, iar 32 la sută una creştin-democrat/ecologistă.

Discreditări prin fake news

Odată cu începerea fazei fierbinţi a campaniei electorale s-au înmulţit şi încercările de discreditare a unor candidaţi şi partide.

Aceste campanii se derulează, în primul rînd, în ciberspaţiu şi sînt lansate de persoane şi grupuri greu de identificat.

Astfel, pe reţelele de socializare a început să circule o imagine pe care putea fi citit un slogan de pe un afiş electoral al Angelei Merkel.

În paralel cu afişul cancelarei inscripţionat cu sloganul: „Pentru o Germanie în care trăim bine şi cu plăcere” (Für ein Deutschland, in dem wir gut und gerne leben) s-a postat un alt afiş, chipurile preluat de la Partidul Socialist Unit din Germania (SED), din fosta Germanie comunistă, pe care scrie: „Pentru o ţară în care trăim bine şi cu plăcere”.

O încercare de discreditare a sloganului electoral folosit de Angela Merkel
O încercare de discreditare a sloganului electoral folosit de Angela Merkel

Prin această alăturare, autorii au încercat să sugereze că 1) sloganul este un plagiat, copiat dintr-un text de propaganda comunistă est-germană şi 2) că Angela Merkel este, de fapt, o „cîrtiţă” comunistă, infiltrată în structurile de putere occidentale. Deşi s-a dovedit, între timp, că este vorba despre o făcătură (a se vedea analiza platformelor Mimikama şi Horizont), montajul a devenit viral şi continuă să circule pe internet, fiind preluat şi de grupuscule radicale de dreapta din Europa răsăriteană care o acuză pe Merkel că facilitează islamizarea continentului şi susţine distrugerea tradiţiilor creştine.

Pe de altă parte, mai mulţi specialişti au avertizat (potrivit postului de radio DLF) faţă de atacuri ciberspaţiale care ar putea afecta scrutinul – atît prin perturbarea sistemelor IT, cît şi prin furtul unor date legate de candidaţi, partide şi alegători. Totodată, astfel de atacuri ar putea crea îndoieli privind corectitudinea desfăşurării scrutinului.

Scrutinomatul

Centrala Federală pentru Educaţie Politică a creat un aşa numit Scrutinomat (Wahl-O-Mat) care se adresează, în primul rînd, celor indecişi. Cu ajutorul unui chestionar, persoanele care nu ştiu pentru ce partid să voteze îsi pot căuta formaţiunea în funcţie de interesele politice şi personale, răspunzînd la un chestionar.

Comunităţile religiose şi alegerile

Comunităţile religioase, în general, cer membrilor să participe la alegeri, însă fără a sugera vreo preferinţă. Într-un mod ceva mai ostentativ procedează Biserica Evanghelică. Biserica a lansat un document, în care se apelează la electorat să participe la scrutin.

Fără a se implica direct în campania electorală, Comunitatea evreilor, a avertizat doar faţă de ascensiunea Alternativei pentru Germania (AfD). Preşedintele Consiliului Central al Evreilor, Josef Schuster, a spus că acest partid face agitaţie contra minorităţilor religioase şi doreşte să îngrădească drepturile religioase ale evreilor şi musulmanilor din Germania.

XS
SM
MD
LG