Linkuri accesibilitate

Canada și SUA condamnă „încălcarea flagrantă continuă a drepturilor omului în regiunea transnistreană”


Canada și Statele Unite ale Americii condamnă „încălcarea flagrantă continuă a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova de către regimul secesionist” de la Tiraspol și cere administrației transnistrene să înceteze abuzurile asupra vocilor critice din regiune.

Printr-o declarație făcută joi la Consiliul permanent al OSCE de la Viena de către însărcinata cu afaceri a SUA, Courtney Austrian, cele două țări cer eliberarea deținuților condamnați după ce au contestat regimul de la Tiraspol.

Declarația vine ca reacție la recentele condamnări a doi critici ai regimului de la Tiraspol, Ghenadi Ciorba și Mihail Ermurachi, dar și ca „răspuns la acțiunile provocatoare continue și mișcările netransparente de trupe militare în Zona de securitate a Republicii Moldova”, se spune în declarația publicată și pe site-ul Delegației SUA la OSCE.

La Tiraspol au fost recent pronunțate două sentințe de condamnare în cazurile Ciorba și Ermurachi, considerate de experți independenți ca fiind exemple de represiune politică împotriva unor critici ai regimului separatist transnistrean. În ambele cazuri, au fost formulate acuzații penale pentru „jignirea președintelui”, adică a lui Vadim Krasnoselski, și contestarea „rolului pozitiv” al militarilor ruși. Anterior, la Tiraspol au fost deschise dosare penale „pentru extremism” și în alte cazuri, iar o organizație de apărare a drepturilor omului a cerut expertizarea a cel puțin 14 cazuri de încălcare a drepturilor omului, majoritatea pe criterii politice.

Courtney Austrian, însărcinată cu afaceri a SUA la OSCE
Courtney Austrian, însărcinată cu afaceri a SUA la OSCE

„Statele Unite și Canada rămân profund preocupate de reprimarea continuă a drepturilor omului și a libertăților fundamentale în regiunea transnistreană a Moldovei. Autoritățile transnistrene de facto au făcut uz în mod repetat de strategia de combatere a extremismului adoptată la Tiraspol pentru a-i urmări pe membrii opoziției, care și-au manifestat pașnic opiniile disidente”, se spune în declarație.

Courtney Austrian a prezentat și detaliile celor două cazuri.

„La 3 iulie 2020, Ghenadie Ciorba a fost arestat după ce a participat la un protest pașnic împotriva restricțiilor de circulație impuse de autoritățile transnistrene de facto. După ce a fost ținut zece zile sub arest administrativ pentru „organizarea unui protest ilegal”, el a fost arestat preventiv pentru acuzații de „extremism” și a stat în arest aproape un an înainte de a avea loc procesul de judecată, în regim închis. Săptămâna trecută, el a fost condamnat pentru acuzații de „extremism” și „insultare” a de facto „liderului” transnistrean Vadim Krasnoselski și condamnat la trei ani și trei luni de închisoare. Tot săptămâna trecută, Mihail Ermurachi, în vârstă de 70 de ani, a fost de asemenea condamnat pentru „insultarea” lui Krasnoselski într-o discuție privată pe care a avut-o în 2019. A fost amendat cu 9.200 de ruble”, a declarat reprezentanta SUA în plenul Consiliului permanent al OSCE.

„Facem apel autorităților transnistrene de facto să respecte drepturile omului, să anuleze condamnările domnului Ciorba și Ermurachi pentru exercitarea libertăților lor fundamentale și să elibereze imediat deținuții reținuți pe nedrept, inclusiv pe Oleg Horjan, Serghei Mirovici și Adrian Glijin”, se spune în declarație.

Courtney Austrian a mai subliniat că Statele Unite și Canada „susțin un proces de reglementare transnistreană în format 5+2 orientat spre obținerea de rezultat, bazat pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru Transnistria”. „Statele Unite și Canada se solidarizează cu poporul moldovenesc și în apărarea drepturilor omului celor supuși abuzurilor”, se spune în declarația Delegației SUA la OSCE.

O reacție la același subiect a venit săptămâna trecută și din partea Biroului pentru democrație și drepturile omului al Departamentului de Stat al SUA. Într-o postare pe Twitter a Departamentului se spune că „exprimarea opiniilor nu este o crimă”. „SUA condamnă condamnarea lui Ghenadie Ciorba și Mihail Ermurachi pentru acuzații motivate politic pentru exercitarea libertății de exprimare și de întrunire. Facem apel la autoritățile de facto din Transnistria să îl elibereze imediat”, se spune în declarația Biroului pentru democrație și drepturile omului al Departamentului de Stat al SUA.

XS
SM
MD
LG