Linkuri accesibilitate

Cancelara germană consideră „problematică” decizia marilor rețele sociale de a închide conturile președintelui Trump


Președintele american Donald Trump și cancelara germană Angela Merkel la summitul NATO, Londra, decembrie 2019
Președintele american Donald Trump și cancelara germană Angela Merkel la summitul NATO, Londra, decembrie 2019

Cancelara germană Angela Merkel consideră „problematică'' decizia marilor rețele sociale de a închide conturilor preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, a declarat luni purtătorul de cuvânt al cancelarei, care însă a apreciat favorabil practica recentă a acestor reţele de a-i adnota mesajele preşedintelui american.

„Libertatea de expresie poate fi limitată, dar în limitele definite de legislator, nu prin decizia conducerii unei companii'', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert, fost jurnalist la televiziunea publică. „Din acest motiv, cancelara consideră problematică închiderea definitivă a conturilor preşedintelui american pe reţelele de socializare'', a adăugat acesta.

Unul dintre șefii Facebook a spus luni că firma nu are de gând să renunțe la decizia suspendării conturilor președintelui Donald Trump. Sheryl Sandberg, Chief Operating Office la Facebook, a motivat această poziție prin „pericolul la adresa democrației” pe care îl reprezintă președintele în exercițiu al SUA, și a insistat că nici măcar președinții nu sunt mai presus de regulile companiei pe care o reprezintă.

După violenţele din 6 ianuarie, când suporteri al președintelui Trump au luat cu asalt Capitoliul - faptă care fusese încurajată de multe ori de Trump prin mesaje pe Twitter - reţelele de socializare Twitter şi Facebook i-au suspendat conturile preşedintelui Trump, iar ulterior au anunţat că i le închid pe termen nedefinit. El a postat apoi pe contul oficial de Twitter al preşedinţiei SUA, @POTUS, dar mesajele sale au fost şterse imediat.

Mai mult, marile companii de internet Alphabet, Google sau Amazon au blocat descărcarea aplicaţiei Parler, unde se pare că s-au repliat simpatizanţii lui Trump. Companii mai mici, cum ar fi Twitch, Snapchat, Reddit, Shopify şi TikTok limitează de asemenea mesajele preşedintelui republican.

XS
SM
MD
LG