Linkuri accesibilitate

Cancelara Merkel la Moscova și Kiev. „Cazul Navalnîi îngreunează mult relațiile Germaniei cu Rusia”


Cancelara germană Angela Merkel la Berlin, 17 august 2021.
Cancelara germană Angela Merkel la Berlin, 17 august 2021.

Cancelara germană Angela Merkel este așteptată vineri la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin. Este ultima sa vizită oficială în Rusia înainte de a se retrage din politică după alegerile generale din Germania de luna viitoare.

Merkel și Putin vor discuta despre relațiile bilaterale, despre pandemia COVID-19 și despre probleme internaționale, cum ar fi situația din Afganistan și procesul de pace blocat din estul Ucrainei, a anunțat cancelaria de la Berlin.

Din Rusia, Merkel va pleca duminică în Ucraina pentru discuții cu președintele Volodymyr Zelenskiy.

Alături de Franța, Germania a fost în centrul încercărilor de mediere a conflictului separatist din estul Ucrainei.

Vizita la Moscova coincide cu prima aniversare a tentativei de otrăvire a liderului opoziței Alexei Navalnîi în Siberia, cu un agent nerotoxic.

„Cazul Navalnîi îngreuneză mult relațiile Germaniei cu Rusia” a declarat cancelaria de la Berlin.

Navalnîi susține că în spatele atentatului de anul trecut a fost Kremlinul. Moscova a respins mereu orice responsabilitate, motiv pentru care nici nu a deschis o anchetă.

Navalnîi se află acum în închisoare, unde ispășește o pedeapsă de 2 ani și jumătate pentru încălcarea condițiilor eliberării condiționate într-un alt dosar, de fraudă fiscală, despre care susține că a fost instrumentat politic. După atentatul la viața sa, de anul trecut, Navalnîi a petrecut cinci luni în Germania, unde a fost tratat si unde laboratoare independente au stabilit că fusese victima unui atentat cu Noviciok.

Merkel a cerut în repetate rânduri eliberarea lui Navalny și este probabil să discute la Kremlin și situația opozantului.

XS
SM
MD
LG