Linkuri accesibilitate

Cancelarul Austriei a demisionat, ministrul de externe preia guvernul


Sebastian Kurz
Sebastian Kurz

Șeful diplomației austriece, Alexander Schallenberg, preia luni conducerea guvernului de coaliție între conservatori și partidul ecologist, după demisia cancelarului Sabastian Kurz, acuzat de corupție.

Conservatorul Kurz, de 35 de ani, și-a anunțat demisia sâmbătă și a sugerat că pentru evitarea „haosului” va propune ca Schallenberg să preia postul de cancelar.

Duminică, Schallenberg (52 de ani) s-a întâlnit duminică cu președintele Alexander Van der Bellen, după ce avusese convorbiri cu vicecancelarul Werner Kogler (din partea Verzilor). Verzii sunt cei care au forțat demisia cancelarului, avertizând că se retrag din coaliția de guvernare dacă Kurz nu demisionează.

Presiunile pentru demisia lui Kurz crescuseră după percheziționarea miercuri a mai multor locații legate de partidul său conservator, Partidul Poporului.

Procurorii au anunțat că Kurz și alte nouă persoane sunt anchetate în legătură cu informația că au folosit bani publici în 2016-2018 ca să-și asigure o presă favorabilă.

Kurz neagă acuzațiile. Este pentru a doua oară că Sebastian Kurz se retrage de la conducerea guvernului, după scandalul de corupție din 2019 legat de șeful de atunci al partenerilor de coaliție, Partidul naționalist al Libertății.

Sebastian Kurz rămâne atât președintele partidului său conservator, cât și liderul fracțiunii sale parlamentare, cea mai puternică din legislativul de la Viena - ceea ce îl face al doilea cel mai puternic politician din Austria după noul cancelar Schallenberg.

XS
SM
MD
LG