Linkuri accesibilitate

Cancerele de prostată sunt în creștere datorită diagnosticului precoce


Cancerul de prostată este al doilea tip de cancer cel mai răspândit la bărbați, după cancerul pulmonar. Imagine simbol
Cancerul de prostată este al doilea tip de cancer cel mai răspândit la bărbați, după cancerul pulmonar. Imagine simbol

Numărul cazurilor de cancer de prostată este în creștere în R. Moldova, însă specialiștii spun că acesta nu este un motiv de îngrijorare. Dimpotrivă, datorită noilor tehnologii, sunt diagnosticați tot mai mulți pacienți în primele stadii ale bolii, când aceasta poate fi tratată.

Cancerul de prostată este al doilea tip de cancer cel mai răspândit la bărbați, după cancerul pulmonar. Acesta se dezvoltă la nivelul prostatei, o glandă specifică sistemului reproductiv masculin, care asigură secreția de lichid seminal, cu rol în transportul spermatozoizilor.

Anul trecut, în R. Moldova 709 bărbați au primit diagnosticul de cancer de prostată, cu 173 mai mulți decât în 2021. Totodată, 273 de bărbați au decedat din cauza maladiei în 2022.

Potrivit vice-directorului Institutului Oncologic, Anatolie Mustea, creșterea numărului de cazuri nu este un motiv de îngrijorare.

„Creșterea numărului cazurilor de cancer de prostată nu înseamnă că este cancer mai mult, ci că noi depistăm la timp cancerul, pentru că s-a îmbunătățit calitatea de diagnosticare. Am implementat metoda PSA (antigen-prostatic specific), ultrasonografia trans-rectală, rezonanța magnetică. Se depistează cancerul local, fără metastaze, pe care noi îl putem trata”, explică specialistul.

Datele statistice arată că, din cei 3.210 de pacienți care se află la evidența medicilor oncologi cu cancer de prostată, 1.035 s-au vindecat, fiind la 5 ani după încheierea tratamentului.

Cum poate fi prevenită boala

Medicii spun că acest tip de cancer este asimptomatic și se dezvoltă latent.

„Bărbatul se poate îmbolnăvi după 40-50 de ani, fără a avea simptome. Când apar simptomele, cum ar fi retenția cronică de urină, cancerul este avansat și atunci este mai greu de tratat. De regulă, abia atunci se adresează la medic. Dacă cancerul dă metastaze, apar dureri de oase, pentru că prostata afectează scheletul”, precizează doctorul Mustea.

Pentru prevenirea maladiei, bărbații trecuți de 45 de ani trebuie să facă testul PSA. La modul practic, se recoltează o probă de sânge și se măsoară nivelul antigenului prostatic. Cu cât nivelul PSA din sânge este mai mare, cu atât este mai probabil să existe o afecțiune a prostatei.

„Medicul de familie poate da un bilet de trimitere pentru acest test și, în funcție de rezultat, pacientul este trimis la urolog sau la oncolog”, spune Anatolie Mustea.

Printre factorii care duc la apariția maladiei sunt vârsta înaintată, obezitatea, fumatul, infecțiile cu transmitere sexuală, dezechilibrele hormonale, expunerea la diverse substanțe toxice.

În R. Moldova, metodele de tratament indicate în cazul cancerului de prostată sunt tratamentul chirurgical, chimioterapia și radioterapia. Alte posibile metode sunt terapia hormonală, imunoterapia și terapia țintită.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG