Linkuri accesibilitate

Capitala Ucrainei respinge noi atacuri aeriene rusești, la o zi după „cel mai mare” atac cu drone


O explozie deasupra Kievului în timpul unui atac rusesc cu drone și rachete pe 29 mai.

Kievul a respins un alt val de atacuri aeriene desfășurate în timpul nopții de forțele rusești, au declarat oficialii pe 29 mai, la o zi după ce capitala ucraineană a fost supusă la ceea ce autoritățile au descris drept „cel mai mare atac cu drone”  de la începutul războiului.

„Au trecut doar 18 ore de la cel mai mare atac cu drone asupra Kievului, iar inamicul a atacat din nou capitala”, a anunțat administrația militară a orașului, adăugând că a fost al 15-lea atac aerian asupra Kievului de la începutul lunii mai. Sistemele de apărare ale Ucrainei au doborât peste 40 de drone și rachete de croazieră, potrivit autorităților militare de la Kiev.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a afirmat că orașul a trecut printr-o „altă noapte dificilă”, dar a precizat că nu s-au înregistrat victime sau distrugeri în urma ultimelor raiduri aeriene. „Mulțumită profesionalismului apărătorilor noștri, în urma atacului aerian al barbarilor asupra Kievului, nu s-au înregistrat pagube sau distrugeri ale infrastructurii și ale altor obiective sau clădiri civile”, a scris Kliciko pe Telegram. „Nu există răniți sau morți”.

În ziua precentă, în schimb, au fost ucise în urma atacării Kievului cel puțin două persoane și alte trei au fost rănite. Atacul a distrus, de asemenea, mai multe clădiri. „Atacul a fost efectuat în mai multe valuri, iar alerta aeriană a durat mai mult de cinci ore”, afirmă Serhi Popko, șeful administrației militare din Kiev.

Atacurile au avut loc în ultima duminică din luna mai, când capitala ucraineană sărbătorea Ziua Kievului, aniversarea fondării oficiale a orașului în urmă cu 1541 de ani.

Pe 28 mai, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a salutat forțele de apărare aeriană și serviciile de salvare ale țării sale, spunând că acești militari sunt „niște eroi”.

„Scrutați cerul pentru a distruge rachetele, avioanele, elicopterele și dronele inamice. De fiecare dată când doborâți drone și rachete inamice, sunt salvate vieți.... Sunteți niște eroi!” a spus Zelenski, mulțumindu-le salvatorilor.

Rusia a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra Ucrainei după o acalmie de aproape două luni. De mai multe ori pe săptămână sunt vizate unitățile militare și liniile de aprovizionare. Susținută de echipamentele sofisticate furnizate de Occident, apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să zădărnicească atacurile aeriene rusești - atât valurile de drone cât și rachetele aer-sol.

XS
SM
MD
LG