Linkuri accesibilitate

Care este legătura între furtunile de iarnă și schimbările climatice?


O camionetă cu plug de zăpadă atașat abandonată după furtuna de zăpadă care a lovit regiunea Buffalo, Strada Principală din Amherst, New York, Statele Unite, 25 decembrie 2022.
O camionetă cu plug de zăpadă atașat abandonată după furtuna de zăpadă care a lovit regiunea Buffalo, Strada Principală din Amherst, New York, Statele Unite, 25 decembrie 2022.

Lumea se încălzește, inclusiv iernile. Cu toate acestea, Statele Unite au trecut în ultimii ani prin furtuni severe de iarnă, iar experții analizează mai atent legătura dintre aceste evenimente extrem de reci și schimbările climatice, relatează agenția France Presse.

În timp ce legătura dintre încălzirea globală și valurile de căldură este foarte directă, comportamentul furtunilor de iarnă e guvernat de o dinamică atmosferică complexă, mai greu de studiat.

Această imagine de satelit de la NOAA arată norii deasupra Americii de Nord, miercuri 21 decembrie 2022, la orele 1:31 p.m. Un vând polar aduce temperaturi extrem de joase, căderi masive de zăpadă și vânturi puternice în cea mai mare parte a Statelor Unite.
Această imagine de satelit de la NOAA arată norii deasupra Americii de Nord, miercuri 21 decembrie 2022, la orele 1:31 p.m. Un vând polar aduce temperaturi extrem de joase, căderi masive de zăpadă și vânturi puternice în cea mai mare parte a Statelor Unite.

Chiar și așa, „există anumite aspecte ale furtunilor de iarnă (...) în care legăturile cu schimbările climatice sunt destul de puternice și robuste”, a declarat pentru AFP Michael Mann, climatolog la Universitatea din Pennsylvania.

De exemplu, încălzirea corpurilor de apă -- lacuri sau oceane -- influențează cantitățile de zăpadă.

În Statele Unite, un mecanism numit „zăpada efectului de lac” se petrece în jurul regiunii Marilor Lacuri de la granița cu Canada. Orașul Buffalo, aflat pe malul unuia dintre Marile Lacuri, a fost lovit serios de o furtună letală de zăpadă în weekendul de Crăciun.

Ciocnirea aerului rece din nord cu apa mai caldă a acestor lacuri provoacă convecție, care duce la căderi masive de zăpadă.

„Cu cât temperaturile lacului sunt mai calde, cu atât mai multă umiditate [este] în aer și un potențial mai mare pentru zăpadă a efectului de lac”, a scris Michael Mann într-o lucrare din 2018.

„Nu este surprinzător, vedem o creștere pe termen lung a căderilor de zăpadă a efectului de lac, pentru că temperaturile au crescut în ultimul secol”.

Vortexul polar

Cu toate acestea, nu există un consens cu privire la alte mecanisme climatice, cum ar fi efectul modificărilor de climă asupra vortexului polar și a curenților de aer cu jet.

Vortexul polar este o masă de aer situată sus în stratosferă deasupra Polului Nord. Oamenii locuiesc în troposferă, iar stratosfera se află chiar deasupra ei.

Vortexul polar e înconjurat de o bandă de aer rotativă, care acționează ca o barieră între aerul rece din nord și aerul mai cald din sud. Pe măsură ce vortexul polar se subțiază, această bandă de aer începe să se onduleze și să capete o formă mai ovală, aducând mai mult aer rece spre sud.

Canada, partea americană a Cascadei Niagara afectată de vortexul polar în 2014.
Canada, partea americană a Cascadei Niagara afectată de vortexul polar în 2014.

Potrivit unui studiu din 2021, acest tip de perturbare apare din ce în ce mai des și se reflectă în următoarele două săptămâni mai jos în atmosferă, unde se află curenții de aer cu jet.

Acest curent de aer, care suflă de la vest la est, urmând din nou granița dintre aerul rece și cel cald, șerpuiește apoi în așa fel încât permite aerului rece din nord să pătrundă la latitudini mai joase, în special peste estul Statelor Unite.

„Toată lumea este de acord că atunci când vortexul polar este perturbat sau întrerupt, crește probabilitatea de vreme severă de iarnă”, a declarat pentru AFP Judah Cohen, autorul principal al studiului și climatolog pentru Cercetarea Atmosferică și a Mediului (AER).

Iar acest vortex polar „întins” este exact ceea ce a fost observat chiar înainte de furtuna care a lovit Statele Unite în decembrie, a subliniat el.

Același fenomen a fost observat în februarie 2021, când o frig năprasnic a lovit Texasul, provocând întreruperi masive de curent.

O dezbatere activă

Dar miezul dezbaterii se află în altă parte: ce cauzează aceste perturbări crescute în vortexul polar?

Potrivit lui Cohen, ele sunt legate de schimbările din Arctica, accelerate de schimbările climatice. Pe de o parte, topirea rapidă a gheții marine și, pe de altă parte, o creștere a stratului de zăpadă în Siberia.

„Este un subiect pe care îl studiez de peste 15 ani și astăzi sunt mai încrezător în această legătură decât am fost vreodată în trecut”, a spus el pentru AFP.

Acest ultim punct, însă, rămâne „o dezbatere activă în cadrul comunității științifice”, a spus Mann.

„Modelele climatice nu surprind încă toată fizica de bază care ar putea fi relevantă pentru modul în care schimbările climaterice influențează comportamentul curenților de aer cu jet”.

Studiile viitoare vor fi în continuare necesare în anii ce vin pentru a descifra misterul acestor reacții în lanț complexe, relatează France Presse.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG