Linkuri accesibilitate

Carles Puigdemont și alți doi deputați catalani pierd imunitatea ca parlamentari europeni


Fostul lider catalan Carles Puigdemont, Germania 2018.
Fostul lider catalan Carles Puigdemont, Germania 2018.

Parlamentul European a decis marți, prin vot secret, să-i ridice imunitatea lui Carles Puigdemont și altor doi eurodeputați catalani, refugiați în Belgia și protejați de independentiștii flamanzi, dar pe care Spania îi vrea arestați și judecați.

Despre Puigdemont se vorbea chiar la un moment dat în presa spaniolă că s-ar putea refugia în Republica Moldova, de unde se relatează că ar fi originară soția lui, Marcela Topor.

La începutul lunii ianuarie, Curtea Supremă din Spania a solicitat oficial Parlamentului European să ridice imunitatea liderilor separatiști catalani, Carles Puigdemont și Toni Comin, care sunt membri ai Parlamentului European.

Curtea a repetat și cererea sa către autoritățile belgiene de arestare și extrădare a lui Puigdemont și Comin în Spania precum și menținerea mandatelor europene de arestare pentru cei doi.

Puigdemont și Comin au fost aleși în Parlamentul European în mai 2019, iar luna trecută instanța superioară a Uniunii Europene a decis că ambii politicieni aveau dreptul la imunitate în calitate de europarlamentari aleși.

Au fugit în Belgia în 2017, ca urmare a tentativei eșuate a Cataloniei de secesiune. Curtea Supremă din Spania i-a condamnat pe alți lideri catalani la pedepse cu închisoarea pentru rolul lor în încercarea de a organiza un referendum neautorizat pe tema secesiunii.

XS
SM
MD
LG