Linkuri accesibilitate

Casa Albă: Biden nu intenționează să discute cu Putin; Rusia continuă să bombardeze ținte civile în Ucraine


Două vecine stau de vorbă în fața unui bloc de locuințe din orașul Vîșhorod, din apropiere de Kiev (arhivă).
Două vecine stau de vorbă în fața unui bloc de locuințe din orașul Vîșhorod, din apropiere de Kiev (arhivă).

Președintele Statelor Unite Joe Biden nu intenționează să stea de vorbă acum nu președintele rus Vladimir Putin, pentru că nu există condiții pentru o asemenea discuție, a anunțat Casa Albă vineri seară.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului pentru securitate națională al administrației de la Washington, John Kirby, președintele rus nu a arătat absolut „nici o înclinație să fie interesat în orice fel de dialog”.

Doar Ucraina poate decide dacă și cum ar putea avea negocieri de pace

La conferința de presă comună cu președintele Franței Emmanuel Macron de pe 1 decembrie, Joe Biden a spus că ar fi dispus să stea de vorbă cu Vladimir Putin despre rezolvarea conflictului din Ucraina, dacă liderul de la Kremlin „caută o cale de a pune capăt războiului”.

Rugat să comenteze pe 2 decembrie această afirmație a lui Biden de joi, Kirby a spus că acum nu există condiții pentru un dialog fructuos.

El a repetat poziția Statelor Unite că doar Ucraina poate decide dacă și cum ar putea avea negocieri pentru rezolvarea conflictului. Kievul a spus că tratativele de pace pot avea loc numai dacă Rusia oprește atacurile și își retrage trupele din Ucraina

Kremlinul a răspuns la oferta reținută de joi a lui Joe Biden spunând că Occidentul trebuie să recunoască ceea ce Moscova numește „noile teritorii” ale Rusiei înainte de orice fel de discuții cu Putin.

„Președintele Federației Rusiei a fost dintotdeauna și va rămâne deschis pentru negocieri pentru a ne asigura interesele”, a spus vineri presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, adăugând că Rusia nu se va retrage din Ucraina.

Kremlin: atacurile rusești contra infrastructurii ucrainene sunt „inevitabile”

Peskov a pretins că încercările de a găsi căi pentru terminarea războiului ar fi îngreunate de refuzul Statelor Unite de a recunoaște teritoriile din Ucraina pe care Rusia le-a anexat în septembrie, un act condamnat de majoritatea comunității internaționale.

Ceva mai devreme pe 2 decembrie, Putin a stat de vorbă la telefon o oră cu cancelarul Germaniei Olaf Scholz, căruia i-a spus că atacurile rusești contra infrastructurii ucrainene sunt „inevitabile”, chiar dacă milioane de ucraineni se chinuie fără electricitate și căldură la venirea iernii, după ce bombardamentele rusești au avariat sau distrus mare pare din sistemul energetic al Ucrainei.

Peskov a spus că „astfel de măsuri [atacurile] au devenit un răspuns forțat și inevitabil ca ripostă la atacurile provocatoare ale Kievului contra infrastructurii civile a Rusiei”. E neclar la care anume atacuri s-a referit purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Bombardamentele rusești și luptele grele continuă în Ucraina

Trupele ruse au reluat bombardarea orașului sudic Herson pe 3 decembrie, tăind aprovizionarea cu electricitate în orașul recuncerit recent de armata ucraineană, în timp ce luptele grele au continuat în estul Ucrainei, iar autoritățile ucrainene au avertizat populația că va avea de înfruntat o iarnă aspră din cauza atacurilor rusești asupra instalațiilor energetice.

Herson a revenit sub controlul ucrainenilor pe 11 noiembrie, după ce armata rusă s-a retras pe malul stând al Niprului. Rușii au stabilit însă acolo o linie de apărare de unde bombardează periodic Hersonului cu tiruri de artilerie și de rachete.

Între timp, tehnicienii ucraineni au lucrat fără pauză în toată țara la repararea instalațiilor energetice și restabilirea aprovizionării populației civile cu electricitate, căldură și apă.

Iar Ucraina urmează să primească ajutoare occidentale considerabile destinate repunerii în funcțiune a instalațiilor și infrastructurilor energetice distruse de mai bine de o lună de bombardamente masive rusești.

În timp ce luptele grele au continuat în estul Ucrainei, unde forțele Kievului au respins mai multe atacuri ale invadatorilor ruși în regiunile Donețk și Luhansk, armata ucraineană a raportat pe 3 decembrie că în ziua precedentă a doborât un elicopter și șase drone ale inamicului.

În buletinul său cotidian, Statul Major ucrainean a făcut cunoscut că forțele ruse au lansat cinci atacuri cu rachete de croazieră, 27 de bombardamente aeriene și 44 de atacuri cu rachete contra infrastructurii civile și a pozițiilor ucrainene de pe linia de contact.

Relatările de pe câmpul de luptă nu au putut fi confirmate dinsurse independente.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG