Linkuri accesibilitate

Casa Albă: Iranienii din Crimeea, „direct implicați” în atacurile cu dronă din Ucraina


 John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă
John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă

Personalul iranian este „direct implicat pe teren” în Crimeea ocupată de Rusia, ajutând forțele Moscovei să desfășoare atacuri asupra Ucrainei cu ajutorul dronelor de fabricație iraniană, a declarat Casa Albă la 20 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, le-a declarat reporterilor că Iranul a trimis un „număr relativ mic” de iranieni în Crimeea pentru a lucra ca instructori și pentru a dat sprijin tehnic, în timp ce rușii pilotează dronele.

El a spus că Teheranul este „implicat direct pe teren și prin furnizarea de arme care au un impact asupra civililor și a infrastructurii civile din Ucraina”. El a adăugat că Statele Unite vor investiga această implicare militară „pentru a expune, descuraja și confrunta furnizarea de către Iran a acestor muniții împotriva poporului ucrainean” și vor continua „să aplice cu fermitate toate sancțiunile americane atât asupra comerțului cu arme rusești, cât și iraniene”.

Deocamdată nu există nicio reacție a Teheranului la acuzațiile SUA. Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Teheranul în luna iulie, iar SUA au afirmat atunci că Rusia căuta să achiziționeze vehicule aeriene iraniene fără pilot la bord pentru a le folosi în războiul său împotriva Ucrainei. Iranul a negat că a vândut armament și echipament militar Rusiei.

XS
SM
MD
LG