Linkuri accesibilitate

Casa Albă susține că Rusia se pregătește să anexeze mai multe teritorii ucrainene


Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, 5 mai 2022
Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, 5 mai 2022

Rusia pregătește terenul pentru anexarea mai multor teritorii ucrainene și instalează lideri ilegitimi în zonele din țară aflate sub controlul său, a declarat Casa Albă la 19 iulie.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională (NSC), a declarat în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă că rușii intenționează să organizeze „referendumuri false” în zonele pe care le-ua confiscat, posibil încă din septembrie. Rusia se pregătesc, de asemenea, să impună rubla ca monedă implicită și să forțeze locuitorii să solicite cetățenia. Rusia încearcă, de asemenea, să preia controlul turnurilor de emisie, a mai spus el. El a spus că Rusia începe să deruleze stategii de anexare similare celor folosite în 2014, când a invadat și, în cele din urmă, a anexat Crimeea.

Kirby a afirmat că Rusia instalează deja „oficiali ilegitimi prin procură în zonele din Ucraina care se află sub controlul său”, inclusiv în Herson, Zaporojie și în toate regiunile din Donețk și Luhansk. El a mai spus că anexarea prin forță este o încălcare gravă a Cartei ONU, iar Statele Unite nu vor permite ca aceasta „să rămână necontestată sau nepedepsită”.

Purtătorul de cuvânt al NSC a declarat că „expune” planurile rusești „pentru ca lumea să știe că orice pretinsă anexare este premeditată, ilegală și ilegitimă”.

XS
SM
MD
LG