Linkuri accesibilitate

Cât a costat guvernul de la Chișinău primirea „desantului” de înalți oficiali străini înaintea campaniei electorale


Cea mai mare sumă din bugetul alocat pentru primirea delegațiilor străine, a fost alocată pentru organizarea Platformei de Parteneriat pentru Moldova.
Cea mai mare sumă din bugetul alocat pentru primirea delegațiilor străine, a fost alocată pentru organizarea Platformei de Parteneriat pentru Moldova.

Cu aproape o lună până la startul campaniei electorale pentru scrutinul din 20 octombrie, la Chișinău au sosit patru președinți și trei șefi de guvern, alături de zeci de alți miniștri și demnitari de rang înalt. Nota de plată pentru primirea acestora a costat guvernul moldovean câteva milioane.

Frecvența înaltă a vizitelor oficialilor străini a fost un prilej de laudă pentru autoritățile de la Chișinău, care au spus că astfel se arată „susținerea partenerilor pentru calea de modernizare și integrare europeană a R. Moldova”, cât și de critică în rândurile opoziției, care a văzut-o mai degrabă ca încercare de influențare a alegătorilor.

„Desantul” de șefi de stat și guvern europeni, alături de miniștri și alți înalți demnitari, a însemnat și anumite costuri pentru autorități. Conform unei hotărâri de guvern din 2018, costurile pentru o masă oficială variază de la 1.690 de lei pentru grupa III, adică funcționari de rang mediu, cum ar fi secretarii de stat și alte personalități, și până la 3.150 de lei pentru înalții demnitari, ca președinții, prim-miniștrii sau șefii Curții Constituționale.

Europa Liberă a aflat care este suma pe care Cancelaria de Stat din cadrul guvernului moldovean a alocat-o și achitat-o pentru a primi zecile de delegații care au vizitat Chișinăul în ultimele săptămâni.

O parte din delegații au fost primite prin intermediul Președinției, iar noi am solicitat informații din partea instituției. Totuși, până la publicarea articolului și la mai bine de o săptămână de la cererea Europei Libere, instituția nu a furnizat niciun răspuns.

Bugetul pentru delegații, majorat cu trei milioane de lei

Cancelaria de Stat, într-un răspuns pentru Europa Liberă, a spus că în urma rectificării bugetului public național din iulie, suma alocată pentru aceste evenimente în bugetul instituției, s-a majorat de zece ori, de la 300 de mii la trei milioane de lei.

Din acești bani, 1.800 de lei au fost alocați pentru deservirea delegației cancelarului federal al Germaniei, Olaf Scholz, în timpul vizitei din 21 august. Ceva mai târziu, la 4 septembrie, la Chișinău a sosit și premierul Poloniei, Donald Tusk.

Președinta Maia Sandu l-a întâlnit pe premierul Poloniei, Donald Tusk, la Președinție, 5 septembrie 2024
Președinta Maia Sandu l-a întâlnit pe premierul Poloniei, Donald Tusk, la Președinție, 5 septembrie 2024

Oficialul de la Varșovia a avut parte de o primire cu onoruri la Guvern și a ținut un discurs în limba română, de la tribuna centrală a Parlamentului de la Chișinău, urmat de o cină festivă. Toate acestea au costat bugetul public 35.900 de lei, arată datele Cancelariei de Stat.

O săptămână mai târziu, între 12 și 13 septembrie, a avut loc și vizita premierului luxemburghez, Luc Frieden, care a avut o agendă ceva mai modestă. Pentru primirea sa și a delegației, cheltuielile autorităților s-au ridicat la 14.200 de lei.

„Partea leului” a mers la Platforma Parteneriat pentru Moldova

Cea mai mare parte din suma alocată de autorități a finanțat organizarea Conferinței Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, care s-a desfășurat la 17 septembrie.

Cancelaria de Stat a precizat în răspunsul oferit Europei Libere, că instituția a cheltuit 3.001.900 lei pentru serviciile de organizare a conferinței, care au inclus dotarea cu ecrane LED, echipamente de sunet, servicii de decor și branding, de rând cu amenajarea diferitor zone și contractarea serviciilor de locațiune, transport și catering.

Reportaj video: Reprezentanți a peste 65 de state europene și organizații internaționale au participat, la Chișinău, la a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, anunțând ajutoare și reiterând sprijinul pentru integrarea Moldovei în UE, în ajunul campaniei pentru prezidențiale și referendum.

Sprijin masiv pentru „Moldova europeană” înainte de alegeri: Peste 65 de delegații, reunite la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00

În urma acestei conferințe, autoritățile au semnat mai multe acorduri internaționale, ce vor oferi finanțare totală în valoare de cca. 380 de milioane de euro pentru diverse proiecte, de la infrastructură și până la tranziția la economia verde și durabilă.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG