Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Aspectele politice și geopolitice ale ajutorului financiar promis de UE R. Moldova


Aflată la Chișinău în plină campanie electorală, într-un briefing alături de președinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că „locul Moldovei este în UE” și a anunțat investiții de 1,8 miliarde de euro.
Aflată la Chișinău în plină campanie electorală, într-un briefing alături de președinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că „locul Moldovei este în UE” și a anunțat investiții de 1,8 miliarde de euro.

Contribuția Uniunii Europene la creșterea economică a R. Moldova „este încurajatoare”, dar trebuie privită din perspectiva evenimentelor politice care au loc pe scena europeană, afirmă analiștii politici Igor Boțan și Nicolae Negru în podcastul „Dincolo de știri”.

Aspectele politice și geopolitice ale ajutorului financiar promis de UE R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:50:55 0:00

Ajutorul de 1,8 miliarde de euro, promis de Uniunea Europeană R. Moldova pentru proiecte de dezvoltare economică este „de mare perspectivă” consideră analistul politic, Igor Boțan.

Ajutorul anunțat de președinta Comisiei Europene la Chișinău, Ursula von der Leyen, face parte din strategia de susținere financiară, pe care UE o oferă țărilor candidate pentru a avansa în eforturile lor de aliniere la standardele UE.

Anticipând criticile opoziției, mai ales a celei pro-ruse, care ar putea acuza Uniunea Europeană de ingerință în treburile interne ale R. Moldova, analistul Igor Boțan spune că ceea ce face acum UE nu este altceva decât „încununarea efortului” tuturor celor 11 legislaturi ale R. Moldova și a 18 garnituri guvernamentale, care începând cu anul 1997 au promovat, fără excepții, integrarea europeană.

De ajutoarele UE, susține Boțan, au beneficiat și reprezentați ai guvernelor anterioare care acum se declară împotriva aderării R. Moldova la UE.

„După ce R. Moldova a semnat planul de acțiuni cu UE în 2005, și în anii următori, susținerea bugetară de către Uniunea Europeană a ajuns la aproape 8% din toată suma pe care o bugetase guvernul moldovean. Beneficiar, în special, a fost guvernul Tarlev și guvernul Greceanîi, care au dat start planului de dezvoltare a R. Moldova.”, a mai spus Igor Boțan.

La rândul său, Nicolae Negru, cel de-al doilea invitat permanent al podcastului, susține că vizita Ursulei von der Leyen la Chișinău trebuie privită în contextul evenimentelor politice de pe scena europeană și a contextului regional.

„Până a invada Putin Ucraina, nici nu se vorbea despre perspectiva integrării europene a R. Moldova (…). Erau proiecte de reformă, de dezvoltare economică, dar nu era deschisă ușa pentru ca R. Moldova să devină membru UE. E o expresie practică a ceea ce s-a schimbat la modul teoretic în Uniunea Europeană”, a explicat Nicole Negru.

Acest nou instrument financiar pentru statele candidate pentru aderarea la UE este propus în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și a celui hibrid pe care Moscova îl poartă nu doar cu R. Moldova, dar cu întreaga Europă.

„Uniunea Europeană desigur, nu vrea să lupte cu Rusia, dar vrea totuși să-și apere principiile și valorile. Rusia, chiar dacă zice că e apărătoarea valorilor tradiționale, vrea să rescrie dreptul internațional, când un stat mai puternic, poate avea sfere de influență, ceea ce UE nu vrea să permită”, a punctat analistul politic Nicolae Negru.

Ursula von der Leyen a venit joi, 9 octombrie la Chișinău în prima sa vizită după obținerea celui de-al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene. Ea a anunțat în conferința de presă susținută împreună cu președinta Maia Sandu că R. Moldova va primi 1,8 miliarde Euro de la Uniunea Europeană pentru diverse proiecte, care vor contribui la creșterea și dezvoltarea economică a statului.

Ursula von der Leyen aduce bani europeni la Chișinău înainte de prezidențiale și referendumul pro-UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 10 octombrie:

  • Europarlamentarii au discutat miercuri despre ingerința Rusiei în treburile interne ale R. Moldova înainte de referendumul din 20 octombrie și în acest context au votat o rezoluție de sprijin pentru Moldova.
  • Organizația „Evrazia”, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor și mai multe persoane afiliate acestuia, între ele și bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul, au fost incluse în lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană pentru organizarea destabilizării politice a R. Moldova.
  • Procuratura Anticorupție avertizează din nou că vânzarea și cumpărarea voturilor este ilegală și se sancționează dur. Atenționarea vine în contextul acțiunilor de urmărire penală privind finanțarea ilegală a unor partide politice, grupuri de inițiativă, concurenți electorali și spălare de bani.
  • Și pe 12 octombrie se împlinesc 100 de ani de la crearea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești. Ce urmărea regimul stalinist prin crearea acestei entități și cum pot fi văzute speculațiile Tiraspolului, amplificate astăzi, în această privință.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG