Linkuri accesibilitate

Cât a luat Sandu în Rusia și Stoianoglo, în România? Votul moldovenilor din diaspora, în cifre


Alegători la o secție de votare din București, 20 octombrie 2024.
Alegători la o secție de votare din București, 20 octombrie 2024.

Maia Sandu a câștigat detașat în diaspora, fiind preferată de moldovenii din 33 din cele 37 de țări în care au fost organizate secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie. Alexandr Stoianoglo a luat cele mai multe voturi în trei țări, iar Renato Usatîi – în una.

Din cele aproape 240.000 de voturi valabile din străinătate, 70,7% au fost pentru candidata PAS, președinta Maia Sandu. Pe locul doi a fost liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi (14,6%), iar pe trei – candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo (8%).

Sandu a câștigat în 33 din 37 de țări, Stoianoglo - în Rusia, Turcia și Bulgaria, iar Renato Usatîi - în Israel.

În România, au fost 16 secții de votare în 12 orașe. În toate a câștigat Sandu, cu o diferență mare față de Usatîi, care s-a plasat pe locul secund. Actuala președinta a acumulat peste 21.300 de voturi din totalul de aproape 25.000.

La rândul său, Stoianoglo, care este și cetățean român, a fost votat în țara vecină de circa 780 de moldoveni. Tot din România au venit majoritatea voturilor din străinătate pentru unionistul Octavian Țîcu, candidatul blocului „Împreună”.

În Rusia, Stoianoglo a luat peste 4.600 de voturi, Usatîi - peste 1.000 de voturi, candidatele independente Irina Vlah și Victoria Furtună - aproape 900 și, respectiv peste 700 de voturi, iar Sandu - doar 450.

În schimb, Sandu a învins în Belarus, aliatul apropiat al Moscovei. La singura secție, de la Minsk, aproape 90 de moldoveni au votat pentru candidata PAS, iar Stoianoglo s-a plasat pe locul doi, cu 65 de voturi.

Stoianoglo a câștigat și în Turcia, unde au fost deschise două secții. El a pierdut în fața Maiei Sandu la Ankara, dar a câștigat detașat la Istanbul. În total, Stoianoglo a adunat aproape 630 de voturi, de două ori mai multe decât Sandu. La fel ca în Rusia, multe voturi au acumulat Victoria Furtună (277) și Irina Vlah (aproape 200).

Renato Usatîi a ieșit pe primul loc în Israel, acumulând aproape 50% din sufragii (aproape 1.500 de voturi din 3.000). Sandu a fost pe locul doi, iar Stoianoglo - pe trei.

Cele mai solicitate secții de votare din străinătate au fost cele două de la Moscova, unde au votat în total peste 8.000 de moldoveni. Urmează două secții din Italia (Padova și Brescia), unde au votat câte circa 3.400 de moldoveni. Topul este completat de una din secțiile de la Paris, unde au votat peste 3.000 de cetățeni.

La polul opus, în cinci secții au votat în total sub 100 de persoane. Cei mai puțini (10 alegători) au fost la New Delhi, singura secția de votare din India. Doar 51 de moldoveni au votat în Azerbaidjan, 64 – în Qatar, 69 – în Japonia și 73 – în China.

În total, în străinătate au fost organizate 231 de secții în 37 de țări. Cele mai multe au fost deschise în Italia (60), Germania (26) și Franța (20). În România au fost deschise 16 secții de votare, iar în Ucraina și Rusia – câte 2.

Prin corespondență au votat 1.280 de moldoveni, dintre care 1.220 au ales-o pe Sandu.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Iurie Rotari

    Am început să lucrez în presă încă de pe băncile facultății, în 2016. Am absolvit școala de jurnalism la RISE Moldova și, în colaborare cu ei, eram reporter de investigații la ziarul SP din Bălți. Ulterior, am plecat pentru câțiva ani în România, unde am absolvit un masterat, am început un doctorat și am activat la un centru de cercetare de politică externă. Din mai 2024 sunt acasă, în calitate de reporter politic la Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG