Linkuri accesibilitate

Cât de oportune ar fi achizițiile de la Gazprom pentru malul drept al Nistrului?


Directorul interimar al Energocom, Vitor Bînzari, afirmă că acum compania are capacitatea să cumpere gaze atât din vest, cât și din est.
Directorul interimar al Energocom, Vitor Bînzari, afirmă că acum compania are capacitatea să cumpere gaze atât din vest, cât și din est.

Achizițiile de gaze de la Gazprom pentru malul drept al Nistrului nu sunt oportune acum atât din punct de vedere politic, cât și comercial, a sugerat la Europa Liberă Victor Bînzari, șeful interimar al Energocom.

Invitat al celui mai recent episod al podcastului „În esență...”, Victor Bînzari a afirmat că, acum, Energocom are capacitatea să cumpere gaze atât din vest, cât și din est.

„Înțelegem foarte bine contextul în care ne aflăm noi, înțelegem care sunt realitățile acum în regiune, înțelegem ce se întâmplă în Ucraina”, a spus, între altele, Victor Bînzari.

El a mai menționat că Energocomul țintește achizițiile „de la companii partenere, europene” și „la prețuri mai mici.”

Victor Bînzari a mai spus că gazele rusești devin din ce în ce mai neatractive ca ofertă comercială.

„Tot ce înseamnă rusesc și e transportat prin regiunea transbalcanică va fi sancționat, fiind impusă o taxă suplementară de 10 euro per megawatt [gaze], ceea ce va crește prețul gazelor și mai mult”, a afirmat Victor Bînzari.

Energocom își extinde prezența în regiune

Invitatul podcastului a mai spus că Energcom își propune să își extindă aria de activitate pe mai multe piețe. Compania moldoveană de stat este înregistrată în șase țări, inclusiv România și Grecia.

„Suntem înregistrați pe platforma Central European Gas Hub AG din Austria. Am depus actele ca să fim înregistrați și la depozitul din Austria”, a afirmat Victor Bînzari.

Compania elaborează în prezent un nou cod de guvernanță corporativă și un plan strategic de dezvoltare prin care are printre ținte ca Energocom să devină un jucător regional important pe piața energetică.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG