Linkuri accesibilitate

Curtea de Apel: cazul Dodon legat de dosarul Plahotniuc


Procurorii care investighează cauza penală împotriva fostului președinte Igor Dodon au cerut recuzarea unui judecător în procesul început marți 31 mai la Curtea de Apel Chișinău. Curtea urmează să decidă dacă îl lasă pe fostul președinte în arest preventiv la domiciliu sau schimbă măsura în punerea lui Dodon în arest preventiv la penitenciarul nr. 13.

Procurorii anticorupție cer recuzarea judecătorului Ghenadie Morozan, pentru că ar exista legături de rudenie cu Vladimir Plahotniuc. Fratele judecătorului este căsătorit cu sora fostului lider democrat.

„Am cerut recuzarea pentru că în aceleași circumstanțe a fost săvârșită o altă infracțiune și anume corupere activă, de către Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov. Cauza penală respectivă a fost conexată la această cauză,” a explicat Petru Iarmaliuc, șeful grupului de procurori pe cazul Dodon.

Igor Dodon este acuzat de corupere pasivă, a explicat Iarmaliuc, Vladimir Plahotniuc este acuzat de corupere activă, și cum cele două dosare sunt conexate, judecătorul Morozan ar fi trebuit să se abțină în procesul de marti. Pentru că nu a făcut-o, procurorii anticorupție au cerut recuzarea lui.

Curtea de Apel Chișinău examinează trei recursuri la decizia din 26 mai a primei instanțe de a-l plasa în arest la domiciliu pe 30 de zile pe fostul președinte și lider informal al PSRM, Igor Dodon. În primul rând, procurorii au cerut înlocuirea arestului la domiciliu cu detenție în penitenciarul nr. 13 și au invocat patru motive: riscul ca Dodon să se „eschiveze de organul de urmărire penală”, adică să fugă; riscul ca ancheta penală să nu se poată desfășura în condiții optime; riscul să fie comise noi infracțiuni, și în sfârșit, riscul provocării dezordinilor în masă.

În celelalte două apeluri, apărarea și fostul președinte au cerut instanței eliberarea sub control judiciar. Procesul se judecă cu ușile închise, în prezența lui Igor Dodon.

Mai mulți susținători ai fostului președinte au protestat, alături de câțiva deputați socialiști, în fața sediului Curții de Apel Chișinău. Deputatul PSRM Vlad Batrîncea a anunțat că protestul va continua joi, 2 iunie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG