Linkuri accesibilitate

Cazul Rjavitin discutat joi la Tiraspol de reprezentantul OSCE


Thomas Mayr-Harting, reprezentantul președinției OSCE pentru soluționarea crizei transnistrene (foto arhivă)

Reprezentantul special al președinției austriece a OSCE pentru conflictul transnistrean, Thomas Mayr-Harting, se află joi la Tiraspol, pentru a continua discuțiile începute cu o zi mai devreme la Chișinău.

Mayr-Harting intenționează cu această ocazie să discute și cazul lui Alexandru Rjavitin, un tânăr care a fugit din armata transnistreană la Chișinău, în 2016, dar a fost arestat în decembrie 2019, când s-a întors în stânga Nistrului să-și viziteze familia.

Într-o conferință de presă miercuri, la Chișinău, Mayr-Harting a declarat că OSCE monitorizează toate cazurile de încălcare a drepturilor omului, inclusiv pe acesta, dar că el nu poate comenta public un caz individual. Diplomatul austriac se află în prima sa vizită în R. Moldova de când a devenit emisar pentru conflictul transnistrean din partea președinției OSCE, care este deținută anul acesta de Austria.

Vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a scris pe Facebook că, în timpul unei discuții „lungi și consistente” cu Mayr-Harting, a făcut apel la sprijin internațional pentru localizarea și eliberarea lui Rjavitin.

Evadare din Transnistria: „dezertorul”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:02 0:00


Pe 15 ianuarie, reprezentanții administrației separatiste de la Tiraspol au confirmat reținerea lui Alexandr Rjavitin. Asociația pentru drepturile omului Promo-LEX spune, bazându-se pe discuții cu rudele tânărului, că acesta se află într-un penitenciar din Tiraspol, iar situația sa ar fi agravată de faptul că, după fuga din 2016, a povestit presei inclusiv Europei Libere despre abuzuri la care a fost supus în armata transnistreană.

XS
SM
MD
LG