Linkuri accesibilitate

Promo-Lex identifică trei posibile capete de acuzare împotriva lui Evgheni Șevciuk


Liderului transnistrean i se poate deschide un dosar penal pentru uzurparea puterii de stat, acțiuni premeditate de ațîțare a dezbinării naționale și organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale.

Asociația Promo-Lex a anunțat că juriștii săi au identificat cel puțin trei capete de acuzare în conformitate cu care Șevciuk poate fi tras la răspundere de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

Un comunicat al asociației menționează că primul cap de acuzare ar fi uzurparea puterii de stat, infracțiune care prevede o pedeapsă sub formă de închisoare de la 12 la 20 ani.

Lui Șevciuk i se poate deschide dosar penal și pentru acţiuni intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase, infracțiune care prevede amendă de 600 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, fie închisoare până la trei ani.

Al treilea dosar poate viza organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea, sancționată cu închisoare de la doi la șapte ani.

Comunicatul mai precizează că în situația în care se va constata că Evgheni Șevciuc este victima unor acțiuni ilegale ale administrației actuale de-facto din regiunea transnistreană, Procuratura urmează să pornească o cauză penală cu recunoașterea acestuia în calitate de parte vătămată și aplicarea măsurilor de protecție, după caz. Acest lucru nu exclude însă realizarea acțiunilor de urmărire penală în cadrul altor cauze unde Evghenii Șevciuc al putea avea altă calitate procesuală.

La sfârșitul lunii trecute, Sovietul suprem de la Tiraspol a ridicat imunitatea lui Evgheni Șevciuk pentru a permite anchetarea acestuia în regiunea separatistă în cinci dosare penale, acuzațiile ținând de abuz în serviciu, fraudă în proporții deosebit de mari și contrabandă. Fostul lider transnistrean a anunțat că a fugit la Chișinău din cauza că viața sa ar fi fost în pericol în stânga Nistrului.

Spicherul Andrian Candu a confirmat că Evgheni Șevciuk se află la Chișinău și a spus că acesta „este monitorizat cu strictețe”. Candu a vorbit după ce presa a scris că Șevciuk locuiește într-un apartament luxos în centrul capitalei, iar opoziția de centru dreapta a reproșat guvernării că găzduiește pe cineva care a „umilit” școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG