Linkuri accesibilitate

CC a suspendat decretul prezidențial prin care i s-a retras lui Dumitru Pulbere mandatul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor


Curtea Constituțională a suspendat decretul recent al președintei Maia Sandu de a-i retrage lui Dumitru Pulbere mandatul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Într-un anunț la 24 septembrie, instanța spune că, până la soluționarea cauzei, a mai suspendat acțiunea unui articol din Legea Procuraturii, care i-a permis șefei statului să-i retragă mandatul lui Pulbere, la 6 septembrie, la împlinirea de către acesta a vârstei de 65 de ani.

Curtea Constituțională a fost sesizată în această chestiune de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, dar mai trebuie să examineze sesizarea pe fond. Decizia poate duce la tergiversarea planurilor noii puteri de a-l înlocui din funcție pe Stoianoglo pe care îl consideră un obstacol în lupta anticorupție.

Partidul pro-prezidențial PAS și șefa statului au schimbat legea și au introdus un mecanism nou, care permite demiterea procurorului general în urma unei evaluări a activității.

Evaluarea este efectuată de o comisie numită de Consiliul Superior al Procurorilor. Legea nouă reformează și acest Consiliu, din care au fost excluși membri incomozi, ca Stoianoglo însuși sau procurorul autonomiei găgăuze, și introduși membri noi, ca avocata poporului, Natalia Moloșag.

Totuși, nu este limpede dacă suficienți membri rămași sprijină planurile noii puteri.

XS
SM
MD
LG